Târgu-Mureş: Aparat minune pentru depistarea bolilor de plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul Body Plestimo-Graf este singurul din România
Aparatul Body Plestimo-Graf este singurul din România

Singurul aparat din ţară care detectează astmul bronşic încă dinainte ca acesta să se manifeste funcţionează, de astăzi, la  la Clinica de Medicina a Muncii din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures

Târgu-Mureşul are începând de astăzi singurul aparat din ţară care detectează astmul bronşic chiar înainte ca acesta să se manifeste. Aparatul Body Plestimo-graf a costat 100 de mii de lei şi a fost adus din Ungaria în urmă cu aproape un an. Nici un medic nu a ştiut atunci cum se foloseşte aşa că a mai durat un an până s-au aprofundat cunoştinţele de specialitate. Cert este că în acest moment, asist.univ. dr. Horaţiu Moldovan este singurul medic din ţară care ştie să facă un examen complet cu noul aparat.

„Este un aparat incrdibil, singurul din ţară care poate detecta afecţiunile plămânilor, ceea ce un examen de spirologie nu poate face niciodată" a declarat medicul Moldovan. „Partea cea mai bună este că toate aceste boli sunt tratabile dacă sunt depistate din timp. Unele chiar cu un simplu spray" a mai declarat doctorul Horaţiu Moldovan.

O a treia întrebuinţare a aparatului este modulul de provocare bronşică. În România, doar la Cluj se mai face aşa ceva însă se foloseşte histamina, o substanţă care poate declanşa stopul cardiac. „Noi folosim metacolina, ceea ce reduce la zero riscurile unui stop cardiac" a spus medicul Moldovan. Un examen complet cu Body Plestimo-Graf-ul costă 180 de lei la liber dar nu costă nimic dacă se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite