Târgu-Mureş: Apă caldă şi căldură mai scumpe de la 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul nu mai subvenţionează Energomur, astfel că preţul gigacalorie va fi mai mare cu 11% . Salvarea ar putea veni de la o companie maghiară, care vrea să concesioneze societatea furnizoare de agent termic pe o perioadă de 25 de ani.

Se îngroaşă gluma în ceea ce priveşte problema termiei în Târgu-Mureş. Consilierii locali au aprobat, în şedinţa extraordinară de ieri, majorarea preţului gigacaloriei cu 11 procente. Asta înseamnă că preţul a crescut de la 197 la 231de lei pe gigacalorie. „Marea problemă este că statul nu mai subvenţionează gigacaloria şi, ca atare, suntem nevoiţi să luăm aceste măsuri pentru că nu sunt bani. Statul şi-a luat de-o grijă şi a aruncat problema la noi în curte, pentru că legea spune că subvenţiile se vor plăti de la primărie", spune Bogdan Buda, consilier local.

Problemă fără soluţie

Energomurul nu poate fi închis chiar dacă majoritatea locuitorilor din Târgu-Mureş aleg să se debranşeze şi să-şi monteze centrale proprii de apartament. „Puţini ştiu că Energomurul a ieşit pe plus la ultimul bilanţ. Ori legea interzice închiderea unei companii care are profit. Problema rămâne în continuare sistarea subvenţiilor. Asta înseamnă că tot primăria trebuie să plătească. Nu putem închide definitiv Energomurul pentru că, de-a lungul anilor, s-au făcut nişte investiţii care trebuiesc, la un moment, dat justificate", mai spune consilierul Bogdan Buda.

În aceste condiţii, Energomurul este un sistem care aduce mari pagube în bugetul local. Tot ce pot face consilierii este să găsească soluţii pentru a diminua pierderile.

Salvarea vine de la unguri

În ciuda tuturor problemelor, o companie din Ungaria şi-a arătat intenţia să concesioneze Energomurul. „Am fost la discuţii cu reprezentanţii respectivei companii care a dorit să concesioneze Energomurul pe 25 de ani. Noi am zis să scurtăm termenul şi au fost de acord, la fel cum au fost de acord să păstreze o parte din actualii angajaţi. Au spus că nici preţul gigacaloriei nu va creşte, având în vedere că vor funcţiona pe alt tip de combustibil decât gazul", a mai spus Bogdan Buda.  

Potrivit aceluiaşi consilier, compania maghiară ar urma să vină la Târgu-Mureş pe la jumătatea lunii octombrie. Până atunci, vor fi refăcute câteva instalaţii şi alte câteva investiţii în valoare de de aproximativ şase milioane de lei, bani proveniţi dintr-un împrumut contractat de Primărie.

În acest moment, 24.000 de mureşeni au rămas fără apă caldă din cauză că E.on Gaz a sistat furnizarea de gaz către toate centralele de cartier ale Energomur.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite