Târgu-Mureş: Angajaţii din şapte spitale au dat în judecată conducerea unităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş

Membrii sindicatului Sanitas au dat în judecată conducerea mai multor unităţi spitaliceşti, din cauza tăierii salariilor cu 25% şi a sporurilor.

Aproximativ 2.800 de reclamanţi s-au alăturat iniţiativei sindicatului Sanitas şi au dat în judecată conducerea spitalelor. Cererea de chemare în judecată a fost depusă în cursul zilei de ieri la Tribunalul Mureş. „Am depus şapte cereri de chemare în judecată, pentru şapte unităţi spitaliceşti din judeţul Mureş. Obiectul este contestarea reducerilor salariale de 25%, dispusă prin legea nr. 118 din 2010", a declarat Ribana Morar, avocata sindicaliştilor.

Sindicaliştii din sănătate au apelat la această variantă, după ce li s-au tăiat atât din salarii, cât şi din sporuri. Angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă susţin că diminuarea lefurilor este o măsură pripită a actualului guvern, care ar putea periclita funcţionarea întregului sistem sanitar. „Aceste tăieri salariale ne-au afectat foarte mult, pentru că după 35 de ani de muncă să primesc 800 de lei este chiar foarte puţin. În toţi aceşti ani am lucrat, am participat şi am luat toate examenele în domeniu şi acum sunt nevoită să lucrez pentru acest salariu", a declarat Mariana Haliţă, asistentă medicală.

Se descurcă din ce în ce mai greu

Nu numai asistentele se descurcă greu. Medicii au fost afectaţi, la rândul lor, de tăierile salariale şi a sporurilor. Medicul primar cardiolog Marius Clocoţan spune că reducerea este mai mare de 25%, în ciuda faptului că este nevoit, uneori, să lucreze aproape 24 de ore din 24. „Practic, venitul scade la 40% sau mai mult. Sigur că nu sunt de acord, cum ar putea să fie cineva de acord cu această măsură?", a declarat Marius Clocoţan, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş.

Conducerea spitalului susţine că tot ceea ce a făcut era să aplice legea. „Este o situaţie, într-adevăr, neplăcută aceea în care ne aflăm în momentul de faţă. Trebuie să menţionez, însă, faptul că conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a aplicat, pur şi simplu, legea. Suntem conştienţi că reducerea salariilor cu 25% nu este o veste bună pentru nimeni", a spus Lavinia Cosma, purttor de cuvânt la Spitalul Clinic Jjudeţean Târgu-Mureş.

Până ieri, la Tribunalul Mureş depuseseră plângeri medici de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş şi Spitalul din Sighişoara. În următoarele zile, alte opt sau nouă unităţi spitaliceşti se vor alătura celor 2.800 de reclamanţi.

„După 35 de ani de muncă, să primesc 800 de lei este chiar foarte puţin". Mariana Haliţă, asistentă medicală.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite