Târgu-Mureş: Andreia Moraru, „îngerul” serviciilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreia Moraru luptă zilnic pentru drepturile şi ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi. Pentru dânsa prestarea de servicii sociale a devenit, deja, un mod de viaţă.

Andreia Moraru este directoarea Fundaţiei „Alpha Transilvană" din Târgu-Mureş. A început munca în cadrul fundaţiei încă din anul 2002, atunci, când aceasta avea doar câteva birouri funcţionale. În decurs de opt ani, fundaţia s-a lărgit simţitor. Clădirea în care funcţionează găzduieşte Centrul Perseverenţa, Atriumul, pentru a căuta locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, Impulsul, pentru intervenţia timpurie pentru bebeluşi şi centrul de resurse umane. „Am iniţiat o serie de programe şi servicii sociale, în ultimii opt ani, pentru persoanele cu dizabilităţi, iar numărul beneficiarilor a crescut de la zi la zi. Eram conştienţi că persoanele cu dizabilităţi au nevoie de un lanţ de servicii sociale, care să le uşureze viaţa cotidiană. Momentan ne-am cam împotmolit, din cauza problemelor financiare, dar încercăm să menţinem serviciile pe care le-am creat până în momentul de faţă", spune Andreia Moraru.

Atrasă de zona serviciilor sociale

Încă din timpul facultăţii Andreia Moraru a fost atrasă de zona societăţii civile şi a organizaţiilor neguvernamentale. „Mă atrăgeau activităţile în cadrul organizaţiilor studenţeşti şi a organizaţiilor neguvernamentale. Când am ajuns în Târgu-Mureş, la fundaţia „Alpha Transilvană", la început pentru mine era mai important să activez în cadrul unei fundaţii. Între timp optica s-a schimbat. Acum este mult mai important că am posibilitatea să ajut oameniii, mai ales persoanele cu dizabilităţi", povesteşte Andreia Moraru. Pentru dânsa important este să presteze servicii sociale cât mai eficiente pentru oameni. Consideră că numai în acest fel poate fi schimbată mentalitatea oamenilor în societatea românească. Pentru acest lucru este nevoie, însă, de asumarea răspunderii şi a responsabilităţii civice. „Trebuie să fim conştienţi de faptul că orice minus într-o parte înseamnă un plus în altă parte. Nu este de ajuns să ne gândim doar la copiii cu dizabilităţi. Trebuie să ne gândim şi la familiile acestora. Este evident că un copil cu dizabilităţi nu poate săî meargă pe linia tradiţională de servicii sociale. Tocmai din această cauză trebuie să existe un sistem şcolar special sau un centru de zi, pentru ca acesta să poată duce o viaţă normală. Pentru că  trebuie să ne punem întrebarea: ce se întâmplă atunci, când unul dintre părinţi se îmbolnăveşte sau moare? A nu face servicii sociale înseamnă să condamni nu numai copilul, ci şi familia acestuia. Când vorbeşti deja de condamnarea a 3-4 oameni, devine evident de ce trebuie să avem servicii pentru persoanele cu dizabilităţi", explică Andreia Moraru.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi colaborat la realizarea unei hărţi sociale a judeţului Mureş. Care a fost scopul acesteia?

„Trebuia să avem date concrete, deoarece ne doream să arătăm ce servicii sociale există în judeţ, cât de bine acoperă aceste servicii nevoile judeţului. Astfel, se poate trasa o strategie, bazată pe datele pe care le oferim."

Prin campaniile pe care le întreprindeţi, care este mesajul pe care doriţi să transmiteţi?

„Dorim să obişnuim oamenii să aibă toleranţă, nu numai faţă de copiii cu dizabilităţi, ci şi faţă de toate grupurile defavorizate. Persoanele cu dizabilităţi sunt extrem de fragile. Pentru acestea însuşi rămânerea în viaţă este o luptă zilnică.

Profil:

Născută: 19 noiembrie 1973, Făgăraş, judeţul Braşov

Studii: Licenţă în sociologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca

Stare civilă: căsătorită

Ce-i place?

„Preţuiesc toţi oamenii în parte pe care-i întâlnesc, oneşti, cinstiţi, care doresc să dăruiască. Apreciez prilejul că am plăcerea să întâlnesc oameni mult mai curaţi sufleteşte, decât majoritatea. Trebuie să ai o stare sufletească puternică în această meserie."  

Ce nu-i place?

„Ceea ce nu-mi place este faptul că la nivelul societăţii româneşti s-a încetăţenit un soi de ipocrizie. Avem scuze pentru tot ceea ce nu facem, dar întotdeauna altcineva este de vină. Dacă toţi am face tot ce trebuie, în mod responsabil, societatea noastră ar arăta diferit."

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite