Târgu-Mureş: Anca Florea promovează cultura prin distracţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit membră a organizaţiei Amphion din dorinţa de a aduce ceva nou în societatea mureşeană prin intermediul unor evenimente culturale.

Fire îndrăzneaţă şi ambiţioasă, Anca îşi dedică zilnic timp pentru a trezi interesul tinerilor faţă de cultură. „Toate studiile mele sunt în economie, fie că a fost vorba de contabilitate în liceu sau management în facultate. Eram sătulă de acest domeniu şi mi-am dorit ca, măcar în cadrul unei asociaţii, să fac altceva. Dorinţa s-a împlinit în decembrie 2007 când am auzit pentru prima dată de asociaţia Amphion. Am fost atrasă din prima de evenimentele pe care le organizau şi am decis să ajut şi eu cu idei noi. Dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte obiectivul asociaţiei pot spune că echipa Amphion încearcă să promoveze cultura prin intermediul distracţiei. Prin fiecare eveniment pe care îl organizăm ne dorim să trezim interesul tinerilor faţă de cultură”, spune Anca.

Cu toate că tânăra nu are un program fix în această asociaţie, ea îşi alocă în fiecare zi câteva ore pentru a demara noi proiecte sau pentru a-şi ajuta echipa. Perioadele cele mai solicitante sunt zilele în care au loc evenimentele. „Partea frumoasă a acestei organizaţii este că nu îţi impune nimeni să stai un anumit număr de ore, ci se ţine cont de planuri personale, alte preocupări, timpul de studiu pentru facultate sau activităţi extra-şcolare. În schimb, când e vorba de un eveniment întreaga echipă este prezentă şi motivată, chiar dacă este obositor", mai spune Anca. 

Mândria tinerei sunt proiectele Amphion


Împreună cu echipa asociaţiei, Anca a participat la organizarea unor evenimente cunoscute în Târgu-Mureş. „ Noi organizăm Zilele Voluntariatului Pro-bono, un eveniment iniţiat şi organizat de voluntari în care practic se promovează voluntariatul. Nu este un lucru uşor să motivezi un om pentru că voluntariatul nu este ceva căutat pe piaţă. Dar ne gândim tot timpul la modalităţi de a atrage tinerii prin distracţie. Un alt proiect este Seminarul Internaţional de Mediere, care este organizat în fiecare an pe o anumită temă. Anii trecuţi am organizat, în parteneriat cu Muzeul Judeţean, „Noaptea muzeelor, noaptea muzelor” care are loc anual, în al doilea weekend luna mai. De asemenea, organizăm în parteneriat cu Harmonia Cordis, Festivalul de Chitara Clasică, la sfărşitul lunii august a fiecărui an. Amintesc că suntem co-organizatori şi la Târgul ONG-urilo şi că, în acest an, ne-am înscris în ONG Fest Bucureşti. Va urma pe viitor o colaborare cu Asociaţia Gladius care este ceva mai nouă în Târgu-Mureş, pentru un concurs de cultură sportivă”, explică tânăra.  În acest an, Asociaţia Amphion a deschis filială la Alba Iulia unde se vor pune bazele unui proiect de anvergură europeană de cuprindere a cetăţenii Alba Carolina în circuitul european al cetăţilor Vauban.
 
Întrebări şi răspunsuri:

Ce anume te motivează să faci voluntariat?
A.F.: Ceea ce m-a determinat să mă implic într-o acţiune de voluntariat a fost necesitatea de a face ceva diferit, de a aduce un impact pozitiv în societate, oferind creativitate şi inovaţie. De asemenea, a fost o provocare faptul că aceste activităţi presupune lucru în echipă. Ceea ce încă mă mai menţine ca şi voluntar este chiar echipa şi relaţia de prietenie formată cu membrii acesteia. 

Care a fost cea mai mare provocare în viaţă?
A..F.: Provocarea a fost combinarea armonioasă şi, în acelaşi timp, eficientă a  locului de muncă, a studenţiei şi a timpului acordat asociaţiei din care fac parte. Am reuşit însă să le fac pe toate pentru că am reuşit să îmi prioritizez activităţile şi să îmi eficientizez timpul.

Ce-i place: Iubesc vara, marea  şi vremea frumoasă. De obicei, când mă simt tristă sau peste cap de ocupată mă imaginez stând pe nisip admirând marea şi îmi dă o stare de bine. Îmi place să râd şi să fac lucruri copilăroase doar de dragul bucuriei pe care mi-o oferă.

Ce nu-i place: Mă deranjează faptul că oamenii din acest oraş evită să se implice în activităţi, chiar şi atunci când sunt provocaţi să o facă. Totodată, detest efectul de turmă, un fenomen des întâlnit în viaţa de zi cu zi. Nu suport oamenii inculţi care au o părere foarte bună despre ei. 

Profil:
Născută: 31 decembrie 1988 Târgu-Mureş
Studii: Anul III  Universitatea Petru Maior, Management
Statut: Necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite