Târgu-Mureş: Alegerile pentru guvernarea Consiliului Superior al Magistraturii sunt puse sub semnul abuzului de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, Horaţius Dumbravă şi alţi doi colegi din ţară, respectiv judecătorul Cristi Dănileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea şi Adrian Neacşu, judecător la Tribunalul din Vrancea, atrag atenţia asupra faptului că procedura alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) a debutat sub semnul abuzului de putere şi al lipsei de transparenţă.

Apel la corectitudine şi la vigilenţa corpului judiciar

Cei trei judecători, de altfel candidaţi ei înşişi la posturile de judecători din cadrul CSM, fac un apel la corectitudine, scoţând la iveală nereguli în procedura alegerilor pentru noul consiliu.

O primă problemă se referă la judecătorii detaşaţi la alte instituţii publice decât instanţele, cum ar fi detaşaţii din Ministerul Justiţiei, spre exemplu. Dispoziţiile legale, din punctul meu de vedere, interzic detaşaţilor să participe la procesul electoral, deci şi candidatura. O altă problemă este că magistraţii, care sunt actuali membri CSM şi pentru care legea interzice să candideze pentru al doilea mandat şi care, mulţi dintre ei, s-au reînscris pentru aceste alegeri cu tot felul de sofisme drept explicaţii", a declarat preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, judecătorul Horaţius Dumbravă.

Judecătorii consideră că lipsa transparenţei rezultă din lipsa unei discuţii legate de neregulile constatate. „Apelul nostru e mai mult decât o chemare pentru corectitudine. Este invocarea unei maxime diligenţe cu privire la cei care vor reprezenta justiţia în următorii 6 ani. E o chemare pentru asumarea unei responsabilităţi de maximă importanţă pentru justiţie şi care poate fi crucială pentru România", a declarat vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, judecătorul Cristi Dănileţ.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite