Târgu-Mureş: Adriana Iancu vrea să pătrundă tainele minţii omeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi place să lucreze cu oamenii, să îi asculte şi să le ofere soluţii pentru problemele lor. Pentru asta, tânăra combină două mari pasiuni: psihoterapia şi resursele umane.

„La început am fost atrasă de psihologie, consiliere şi psihoterapie. Mintea umană este fascinantă. Pe partea de consiliere se pot rezolva probleme ivite la locul de muncă, depresii, adolescenţi dependenţi de droguri. Din păcate, sunt tot mai mulţi tineri care, din dorinţa de a se afirma şi de a aparţine unui grup, încearcă aceste droguri. Numărul lor a crescut şi odată cu deschiderea magazinelor de vise care vând, legal, droguri uşoare“, explică Adriana Iancu.

Specialista crede că „aceste magazine au fost deschise doar pentru a face profit şi nu pentru că aceste droguri uşoare ar fi mai puţin nocive decât heroina. Astfel de probleme pot fi rezolvate doar în cazul în care tânărul conştientizează că are o problemă. Contează mult şi sprijinul familiei şi prietenilor. Deşi mulţi atestă contrariul, nu cred că familia poartă vina pentru dependenţa copilului. De cele mai multe ori, membrii familiei află mult prea târziu".

Psihoterapia nu „prinde“

Tânăra şi-a dat seama destul de repede că psihoterapia nu e la căutare în România. „Românii nu merg la psiholog să caute rezolvare pentru problemele lor, ci încearcă să le soluţioneze pe alte căi. M-am orientat şi spre un alt domeniu care mă pasionează, şi anume resursele umane. Mă ajută cunoştinţele acumulate în psihologie. Spre exemplu, motivarea personalului dintr-o firmă, una dintre cele mai frecvente metode de creştere a eficienţei muncii. Dacă eşti pregătit şi în psihologie, înţelegi mai bine necesităţile unui angajat la locul de muncă. Salariul nu este neapărat factorul de motivare. Angajatul doreşte să aibă parte de comunicare cu angajatorul, un lucru rar, dar extrem de eficient. Promovarea în cadrul companiei oferă angajatului siguranţa zilei de mâine. În companiile multinaţionale există şi teambuilding-urile, pentru cunoaşterea membrilor din echipă. Acestea pot fi foarte eficiente, dacă au loc pe o terasă, la bere“, mai spune, amuzată, Adriana. 

Secretele meseriei

Cât despre criteriile pe care atât un manager în resurse umane cât şi un bun psiholog trebuie să le îndeplinească, Adriana spune că empatia, răbdarea şi orientarea spre rezultate sunt de nelipsit.

„Când spun orientarea spre rezultate, mă refer la faptul că psihologii se supun riscului de a se ataşa de pacient. Acesta este motivul pentru care sunt psihologi care sunt trataţi, la rândul lor, de alţi psihologi. Trebuie să te detaşezi şi să îţi faci treaba cât mai bine“, spune Adriana.      

Întrebări şi răspunsuri:
Cât de deschise sunt firmele spre domeniul resurselor umane?
De ceva timp se poate observa că firmele încep să acorde importanţă acestui domeniu. Unele firme, în special multi-naţionalele, au departamente proprii de resurse umane. Firmele mai mici, însă, nu alocă buget suplimentar, administratorul fiind cel care, de cele mai multe ori, se ocupă cu problemele legate de personalul unităţii. Au apărut pe piaţă şi firmele specializate, care pot oferii servicii, cu toate că acestea sunt, la acest moment, destul de scumpe pentru buzunarele românilor.

Ce se poate trata prin psihoterapie?

Psihoterapia are mai multe ramuri printre care psihanaliza sau cea cognitiv-comportamentală. Spre exemplu, psihanaliza care este un proces de lungă durată, între cinci şi zece ani, şi tratează problemele persoanelor trecute prin divorţ, abuz sau viol, care au rămas cu sechele. Prin abordarea cognitiv-comportamentală se pot oferi soluţii pentru fobii, atacuri de panică sau obezitate.


Ce-i place: „Sunt dependentă de muzică şi îmi place foarte mult să merg la festivaluri. Nu am lipsit niciodată de la Festivalul Peninsula şi voi merge cu siguranţă şi la ediţia din acest an. Îmi place mult să citesc în timpul liber. Cartea mea preferată este «Monştrii invizibili»,  scrisă de Chuck Palahniuk. Îmi place să merg la mare, să stau întinsă pe nisip şi să mă relaxez. Îmi place să cunosc oameni deschişi şi să călătoresc.“

Ce nu-i place: „Nu îmi place faptul că absolvenţii nu au la dispoziţie mai multe şanse de reuşită. Mă refer aici în special la oportunităţile de angajare. Toţi angajatorii cer experienţă, dar tinerilor nu li se oferă ocazia de a începe de undeva. Nu îmi place  mentalitatea românilor. Nu sunt oameni deschişi, nici din punct de vedere social şi nici profesional.   

Profil
Născută. 13 martie 1986, Târgu-Mureş
Studii. Universitatea Dimitrie Cantemir, Managementul Resurselor Umane
Familie. Necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite