A trăit două săptămâni cu un cateter de zece centimetri în plămân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Negura se simte foarte bine şi va fi externată
Ana Negura se simte foarte bine şi va fi externată

Medicii au reuşit să scoată tubul de plastic din corpul femeii, fără operaţie, în doar cinci minute.Interveţia s-a realizat cu ajutorul unui cleşte electronic care poate circula prin sistemul venos.

Premieră medicală la Clinica de Cardiologie din Târgu-Mureş, unde medicii au reuşit să scoată un corp străin din plămânul unei paciente în doar cinci minute. Ana Negură, de 63 de ani, din Piatra Neamţ, a ajuns pe masa chirurgilor mureşeni după ce, în urmă cu două săptămâni, s-a trezit cu cateter de 10 centimetri în plămânul stâng. În urmă cu trei ani, femeia a suferit o intervenţie chirurgicală în Italia, unde i-a fost implantat un dispozitiv sub clavicula dreaptă prin care îi era introdusă medicaţia lunară.

Târgu-Mureş: A trăit două săptămâni cu un tub de 10 cm în plămân

Periodic, femeia trebuia să meargă la control în Italia unde medicii îi şi curăţau aparatul respectiv. Problemele au apărut însă după ce dispozitivul s-a înfundat. „Din februarie s-a infundat, iar medicii au decis să-l extragă", a spus pacienta. Intervenţia chirurgicală a avut loc la Piatra Neamţ, dar nu a reuşit în totalitate. „Au încercat să îmi extragă dispozitivul, însă doctorii nu au putut extrage un tub, care s-a rupt şi mi-a ajuns prin venă la inimă, iar de acolo, prin aortă a ajuns până în plămân", a explicat Ana Negură.

Operaţie reuşită

Imediat ce şi-au dat seama de ce au făcut, medicii din Neamţ au trimis-o pe Ana Negură la Clinica de Cardiologie din Mureş, unde chirurgii au reuşit să îi extragă tubul de plastic din plămân în doar cinci minute, cu ajutorul unui cleşte electronic care poate circula prin sistemul venos. „S-a efectuat extragerea unui corp străin din artera pulmonară stângă, cu ajutorul unui dispozitiv special, prin sistemul venos, care a fost implantat pe cale femurală venoasă", a explicat asistent universitar dr. Kovacs Istvan.

În mod normal o astfel de intervenţie ar fi durat în jur de două-trei ore. „Pacienta trebuia anesteziată general, pentru ca apoi să-i fie deschis toracele, dar acest lucru ar fi putut duce la complicaţii pe care am decis să le evităm", spune medicul.

Momentan femeia se simte bine, iar medicii sunt optimişti în privinţa şanselor sale de însănătoşire. „Acum, după ce mi-au scos firul din plămân, mă simt foarte bine şi mă bucur că doctorii m-au operat fără să mi facă anestezie generală", spune Ana Negură.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite