Târgu-Mureş:A început Bacul pe stil nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii claselor a 12-a au intrat de azi în febra examenelor. Acesta este primul an în care elevii vor da bacalaureatul după noul model. Sistemul cuprinde trei etape de examinare orală pentru limba română respectiv maternă, competenţe digitale şi limba străină.

Profesorii din comisia de examinare vor lua în calcul toate aspectele comunicării orale ale elevului. Asta include înţelegerea textului, modalitatea de exprimare şi argumentare a unui punct de vedere, organizarea discursului şi adaptarea la situaţia de comunicare. „Într-un fel e bine că se mai aeriseşte examenul şi nu mai vin toate probele deodată. Elevii rămân cu trei examene în vară", spune Cristina Branea, directorul Colegiului Naţional Unirea.

Următoarea probă, în aprilie

Testările orale vor continua cu examenul la limba maternă, examen care va fi susţinut în perioada 17-18 februarie. A doua fază a examinărilor orale se va desfăşura în luna aprilie, când elevii îşi vor etala competenţele digitale, o altă noutate cu care a venit Ministerul Educaţiei. Ultima fază a examinărilor orale va fi în perioada 31 mai- 4 iunie, cu testarea la limba străină.

Aceste probe sunt o simplă formalitate, iar simpla prezenţă înseamnă automat promovarea. La final, elevii vor primi calificative - mediu, avansat sau experimentat - iar acestea vor fi ataşate diplomei de bacalaureat. „Nu pot să îmi explic cui vor folosi aceste calificative, decât dacă vor fi luate în considerare de unele facultăţi, la admitere" a mai declarat Cristina Branea.

Examenele scrise, în iunie

Examinările orale se fac în fiecare liceu în parte, centrele urmând a fi întocmite doar la examenele scrise, din vară. Probele scrise vor începe la sfârşitul lunii iunie. Pe 28 iunie se va da examenul la Limba şi literatura română. Urmează limba maternă pe 29 iunie, proba obligatorie a profilului pe 30 şi proba la alegere a profilului pe 2 iulie. Pe 4 iulie se vor afişa rezultatele. Trei zile vor fi alocate contestaţiilor urmând ca rezultatele finale să fie date pe 8 iulie.

În judeţul Mureş există 5.347 de absolvenţi de liceu, dintre care 2.827  susţin examenele în Târgu-Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite