Târgu-Mureş: 20.000 de lei ne costă lunar fiecare parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă indemnizaţii, aleşii primesc lunar diurne, bani de transport şi bani pentru cheltuielile din teritoriu.

O eventuală reducere cu 25% a salariilor nu i-ar afecta prea rău nici pe parlamentari. E drept, sunt cei care decid soarta ţării însă veniturile lor sunt uriaşe, având în vedere că mulţi dintre ei nu trăiesc doar din indemnizaţia de deputat sau senator.

Puţin câte puţin face mult

Fiecare parlamentar de Mureş ne-a costat, doar în primele trei luni ale acestui an, în medie, jumătate de miliard de lei vechi. Deputaţii Ciprian Dobre, Vasile Gliga, Kelemen Atilla, Doru Oprişcan sau Victor Socaciu au încasat, în medie, numai din indemnizaţiile de deputaţi câte 15.000 de lei. Pe lângă salariu, fiecare mai primeşte bani pentru deplasări, bani de cazare în Bucureşti, bani de transport în ţară şi în străinătate şi bani pentru factura de telefon. În total, cam 55.000 de lei de căciulă, pe trimestru.

Nici senatorii nu o duc rău. Pe luna ianuarie, Gyorgy Frunda, de exemplu, a încasat 5.361 de lei indemnizaţia de parlamentar, 839 de lei diurnă pentru deplasări, 1.538 de lei pentru cazare şi 8.506 lei pentru transport. La toate acestea se mai adugă o deplasare în Franţa, pentru care a mai primit încă 7.525 de lei. În total, Frunda a cheltuit din vistieria ţării 23.769 de lei doar în luna ianuarie.

Plătiţi „să plimbe" hârtii

În ceea ce priveşte chletuielile cu cabinetele parlamentare din judeţ, sumele cheltuite se ridic la câteva zeci de mii de lei, lunar. Unde mai pui ca unii dintre „aleşii" nostri au mai multe cabinete în tot judeţul. „Birourile noastre parlamentare de la  Sighisoara, Iernut, Luduş şi Târnăveni sunt deschise la sediile de partid, ceea ce nu presupune cheltuieli suplimentare cu chiria, doar cheltuielile în participaţiune cu utilităţile", a spus Anca Coman, şef birou presă de la cabinetul senatorului Petru Başa. Totuşi, cheltuielile trimestriale ale senatorului depăşesc 31.000 de lei.

Tot atât cheltuieşte şi deputatul Victor Socaciu care plăteşte lunar trei salarii şi consumabilele necesare pentru birou. Deputatul Doru Oprişcan este cel mai generos cu angajaţii săi. Anul trecut a plătit peste 87.000 de lei  doar pentru lefurile angajaţilor, asta înseamnă că dacă s-ar împărţi în mod egal, fiecare dintre angajaţi a primit un salariu lunar de 2.419 lei. „Programul nostru este zilnic de la ora 9.00 la ora 16.00. Preluăm eventualele plângeri, sesizări sau petiţii de la cetăţeni, după care îi programăm pentru ziua de vineri, atunci când au loc audienţele", a spus Alexandra Sebezan, asistenta deputatului Ciprian Dobre.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite