Târgu-Mureş: “Taxa pe fast-food” nu e acceptată de patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia consideră că  introducerea taxei va determina creşterea preţurilor produselor alimentare. Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente.

Noua taxă pe produsele de tip “fast-food”, propusă de Ministerul Sănătăţii, urmează să fie percepută la începutul lui martie. Ea va fi impusă tuturor firmelor producătoare sau importatoare de produse de patiserie şi cofetarie, snacksuri, chipsuri şi băuturi răcoritoare. Conform textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete intră sub incidenţa acestei legi. Patronii din industria alimentară se tem că taxa va avea un impact negativ asupra populaţiei şi va duce la o creştere explozivă a preţurilor, ceea ce va genera cu siguranţă tensiuni sociale.

„Propunerea legislativă a Ministrului Sănătăţii este în detrimentul populaţiei şi va avea efecte economice şi sociale negative. Considerăm că introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Este complet greşit şi nejustificat să indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezităţii sau a altor probleme de sănătate”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta n.r.).

Se scumpeşte pâinea?

“În cazul în care nu vom reuşi să acoperim fără pierderi materia primă, există posibilitatea să mărim preţurile la produsele noastre. Vom lua o decizie în momentul în care taxa va fi percepută”, ne-a declarat Kabai Csaba de la Brutăria Eldi, una dintre cele mai importante societăţi de acest gen din judeţul Mureş. Patronii se tem că din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina creşterea preţurilor produselor alimentare. Cu atât mai mult, în contextul crizei economice, aceste creşteri de preţuri vor fi suportate în mod direct de către populaţie şi vor afecta cu precădere persoanele care au venituri medii şi mici, precum pensionarii. 


Temeri cu privire la rata şomajului

Patronii spun că vor fi nevoiţi să reducă producţia sau chiar să închidă o parte din unităţile de producţie. Inevitabil, impactul negativ al taxei asupra vânzărilor va duce la concedieri. Industria alimentară susţine peste 20% din locurile de muncă din România, căci generează şi locuri de muncă indirecte.  

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite