Târgu-Mureş: „Puşca şi cureaua lată“ vor ajunge la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Română a luat o poziţie oficială în cazul procesului „Puşca şi cureaua lată", proces intentat de luduşeanul Mircea Simionca soţilor Traian Ilea şi Valeria Codoran pentru plagiat.

La termenul de ieri al procesului, Academia Română a decis că piesa aparţine folclorului de consum, încadrându-se în aceeaşi categorie cu romanţele, canţonetele sau manelele. Se pare, însă, că membrii Academiei nu ştiu că piesa este înregistrată la OSIM şi la Uniunea Compizitorilor şi că  Mircea Simionca are deja un certificat de drepturi de autor. „Eu iau bani de pe această piesă de la posturile TV şi radio, bani tocmai din drepturile de autor. Păi dacă piesa e de folclor, înseamnă că eu iau bani degeaba", a spus Simionca.

De altfel, mureşeanul a povestit şi cum a înregistrat piesa. „Am fost la Uniunea Compozitorilor şi am declarat-o piesă de folclor, iar secretara a spus că nu e de folclor, e muzică populară. Şi aşa am înregistrat-o", mai spune artistul. Tribunalul din Cluj, acolo unde se judecă dosarul, aşteaptă până la următorul termen o decizie a Uniunii Compozitorilor, care va hotărî în ce proporţie piesa interpretată de Traian Ilea şi Valeria Codoran este plagiat. „Eu am vorbit ieri cu avocatul meu şi vă spun că nu mi-e frică. Ştiu că am dreptate. Nu înţeleg de ce se tărăgănează atât acest proces pentru că am un dosar foarte bun cu probe foarte bune. Am certificatul de drepturi de autor şi manuscrisul piesei. Şi ce nu mai înţeleg este de ce se continuă varianta asta cu piesă din folclor dacă această piesă nu există în niciun anal de folclor din lume, nu numai din România", a declarat Simionca.   

Vrea să meargă la Haga

Mircea Simionca ia în calcul orice variantă de decizie a judecătoriei Cluj. „În România orice este posibil şi nu m-aş mira ca decizia să se întoarcă împotriva mea. Dacă va fi aşa, noi vom merge mai departe la Tribunalul de la Haga. Acolo drepturile de autor sunt sfinte", a mai spus Simionca.

Reamintim că acest proces durează de mai bine de un an şi a fost transferat la Tribunalul Cluj după ce s-a judecat câteva luni la Târgu-Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite