Târgu-Mureş: „Momiţi“ să rămână la Energomur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgu-Mureş a mărit plafonul de ajutor pentru cei care nu se debranşează  din sistemul centralizat de termoficare. Mureşenii nu prea mai cred însă în eficacitatea sistemului şi, cel puţin jumătate dintre ei vor să-şi instaleze centrale proprii de apartament.

Consilierii locali au modificat strategia de termoficare aprobată acum două săptămâni. Dacă iniţial mureşenii cu venituri de până la 615 lei pe membru de familie erau ajutaţi de Primărie să-şi monteze atât sistemul de distribuţie pe orizontală, cât şi microcentrale sau convectoare, acum plafonul s-a schimbat în favoarea celor care aleg să nu se debranşeze. Astfel, autorităţile îi vor sprijini financiar pe toţi cei care optează pentru sistemul de distribuţie pe orizontală a agentului termic şi care au un venit de până la 800 de lei pe cap de membru de familie.  Practic, oamenii îşi vor instala sistemul pe banii Primăriei, urmând ca investiţia să fie recuperatăva de municipalitate în termen de 15 ani.

Motivaţia edililor

Edilii consideră că decizia nu este deloc discriminatoare faţă de cei care aleg să şi pun centrale de aparatment. „În momentul în care vrei să-i ţii pe oameni în sistemul în care ai investit, e normal să investeşti mai mulţi bani la acele familii. Rămâne ca cetăţeanul să se lămurească în timp dacă este mai bine în sistemul centralizat sau era mai bine să îşi fi montat centrală proprie", a precizat viceprimarul Claudiu Maior.

Cei care vor să se debranşeze o pot face, dar, dacă venitul net pe membru de familie depăşeşte 615 lei, îşi vor monta microcentrala sau convectorul pe banii lor. Debranşările sunt permise şi acolo unde municipalitatea a făcut investiţii pentru modernizarea centralelor de cartier.

Mureşenii vor centrale

Locatarii nu mai au însă încredere în sistemul centralizat de încălzire şi spun că, indiferent de costuri, instalarea unei centale de apartament este cea mai bună variantă. „Energomurul şi-a pierdut credibilitatea. Poate că sistemul orizontal este un sistem bun şi eficace. Eu însă nu mai vreau ca în viitor să-mi spăl copiii cu bidonul, aşa cum am făcut atunci când s-a luat apa caldă două săptămâni, aşa că îmi voi monta centrală de apartament. Diferenţa nu este foarte mare şi am auzit că se dau centrale şi în rate, aşa că tot ce economisesc voi plăti o perioadă rate şi scap de orice necaz. Am căldură şi apă caldă când vreau eu", a spus Marian Câmpean, locatar în cartierul Tudor.

Locatarii mai au la dispoziţie încă 40 de zile să se decidă dacă rămân la sistemnul centralizat sau optează pentru instalarea centralelor de apartament.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite