Târgu-Mureş:Zsoldos Szabolcs este atras de fotografiile de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsoldos Szabolcs
Zsoldos Szabolcs

Mureşeanul este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din oraşul nostru, al cărui stil se axează pe transmiterea emoţiilor prin intermediul pozelor. Chiar dacă mereu i-a plăcut informatica, pe care a studiat-o la facultate şi care îi este domeniul de activitate la locul de muncă, fotografia a fost întotdeauna o artă pe care Szabi a încercat să o cucerească de mic.

Felul în care o poză poate exprima sentimentele celor fotografiaţi l-a impresionat încă de la început. Surprinzător, o tragedie l-a determinat să înţeleagă frumuseţea artei fotografice. „Prima dată când am intrat în contact cu fotografia a fost pe la 7-8 ani, când am citit o revistă în care erau prezentaţi nişte băştinaşi din Amazon. Avusese loc o catastrofă, iar expresiile feţelor atât ale oamenii care veneau să-i ajute, cât şi ale victimelor, m-au marcat profund. Abia la sfârşitul clasei a XII-a am apucat să-mi cumpăr primul aparat de fotografiat, cu multe sacrificii, iar de atunci fotografiile au intrat pentru totdeauna în sistemul meu”, povesteşte băiatul.

Portrete şi nunţi


Astăzi, Szabi participă la foarte multe evenimente unde încearcă să capteze stări şi emoţii şi a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai ceruţi fotografi de nunţi din oraşul nostru. El se declară un fotograf implicat în operele lui, deoarece încearcă să îi cunoască pe cei pe care îi pozează. Poate că din acest motiv portretele şi fotografiile de la nunţile unde a participat sunt atât de expresive. „Mă interesează povestea din spatele oamenilor, povestea emoţiilor lor. Pozele comunică într-un mod fantastic cu cel care le priveşte şi cu cel care le realizează. Un fotograf trebuie să ştie cum să-l cunoască pe cel pe care-l fotografiază”, afirmă băiatul. Pe site-ul lui personal, http://bysobi.com/, mureşenii îi pot admira operele.

Admiratorul lui James Nachtwey


Tânărul se declară un admirator al cunoscutului fotograf James Nachtwey, a cărui operă se axează în special pe fotografiile de război, foarte dramatice şi chiar şocante. „L-am cunoscut prin intermediul scrisorilor pe James Nachtwey, unul dintre cei mai faimoşi fotografi de război, moment în care imaginile acelea din Amazon s-au legat cu cele de acum, motiv pentru care mi-am stabilit ca principală ţintă profesională fotografia de acest gen. Îmi doresc foarte mult ca în viitor să devin un foto-jurnalist de război, este visul meu. Oricum, la fotografie nu aş putea renunţa nicicând, pentru că aparatul de fotografiat este un instrument care învaţă oamenii să vadă fără aparat de fotografiat. Fotografia m-a făcut să înţeleg ceea ce înseamnă viaţa în detalii mici”, declară Zsoldos Szabolcs.


Născut
26 mai 1987, la Târgu-Mureş

Educaţie
Universitatea Petru Maior

Activitate
Fotograf, programator

Stare civilă
Necăsătorit


Ce-i place
„Îmi place foarte mult să cânt la chitară. Mă simt bine atunci când cunosc oameni noi şi aflu povestea lor. Îmi plac relaţionările. Îmi place Târgu-Mureşul pentru că e un oraş liniştit. Ascult mai mult muzică clasică şi uneori rock, dar soft, calm”, spune mureşeanul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea, momentele în care oamenii se atacă unii pe alţii cu vorbe. Nu-mi place absolut deloc bârfa. La Târgu-Mureş nu-mi place corupţia la nivel înalt. Nu-mi plac marginalizările pe baza claselor sociale”, spune Szabi.

Întrebări şi răspunsuri

Ai vreo fotografie preferată?

S.Z.: Două poze îmi plac în mod special. Una este o fotografie din natură, un peisaj din apropiere de Sovata, care a avut parte de 50.000 de vizite pe site-ul meu, iar alta e o poză în care am surprins cinci copii din cartierul Mureşeni, urcaţi pe o maşină părăsită, pe care o dezmembrau.
   
Cât ai investit până acum în aparatură?
S.Z.: Fotografia cere sacrificii atunci când vrei să te exprimi cum trebuie. Cred că în jur de 3-4 mii de euro am cheltuit până acum. Ţin minte vremurile când nu ieşeam în oraş special pentru a avea banii pentru aparatura dorită.




Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite