Târgu-Mureş: Zăpada de pe acoperişuri, pericol pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureşenii trebuie să fie atenţi la balcoane şi acoperişuri
Mureşenii trebuie să fie atenţi la balcoane şi acoperişuri

Pentru trotuarele necurăţate din faţa caselor sau firmelor se dau zilnic amenzi. Mureşenii trebuie să fie atenţi pe unde circulă şi pentru că pot fi răniţi de gheaţa sau zăpada de pe acoperişuri.

Alternanţa zilelor geroase cu ninsori şi a zilelor în care temeperaturile sunt mai blânde a generat pericole pe acoperişuri sau balcoane în apropierea imobilelor. Ţurţurii de gheaţă pot accidenta trecători nevinovaţi în cazul desprinderii de pe acoperişuri. La fel, zăpada adunată pe acoperişuri poate cădea pe oameni şi să provoace răni grave.

Dacă mureşenii, fie  proprietari ai de case sau ai unor firme sunt obligaţi sub ameninţarea amenzilor stabilite prin hotărâre de consiliu local, să cureţe trotuarele, pentru ţurţuri sau acumulări  de zăpadă ce pot să cadă de pe acoperişuri nu pare să răspundă nimeni.

La judecată

Chiar dacă nu există amenzi în acest sens sau reglementare a legislativului local pentru această situaţie, persoanele care nu îşi curăţă streşinele şi balcoanele de ţurţuri au răspundere civilă în cazul în care se întâmplă un accident. Fiind proprietate privată, municipalitatea nu poate interveni, dar dacă locatarii nu înlătură ţurţurii sau zăpada  pot plăti daune civile în cazul în care gheaţa sau zăpada căzută provoacă stricăciuni şi vor răspunde chiar penal, dacă devin responsabili de accidente grave. 

“Normal ar fi ca într-un oraş civilizat proprietarii să fie preocupaţi de acest aspect pentru că şi ţurţurii sunt un pericol real, pot provoca răni importante mai ales în cazul copiilor”,
ne-a declarat Valentin Bretfelan, şeful Poliţiei Comunitare Târgu Mureş.

15 cazuri de la începutul anului

Până în prezent, la Spitalul Judeţean s-au prezentat 15 persoane afectate în urma căderilor de zăpadă de pe acoperişul unor imobile sau după ce ţurţuri de gheaţă s-au desprins de pe grindele caselor.

“Nu au fost cazuri grave, dar au necesitat îngrijire din partea medicilor. Le recomand mureşenilor să acorde o atenţie sporită acestor situaţii, pentru că nu e de glumit. Oricând se poate întâmpla o tragedie”, ne-a declarat dr. George Tincu, de la Spitalul Judeţean Târgu-Mureş.

Amenzi pentru proprietari


Mureşenii care nu-şi curăţă trotuarele din faţa imobilelor riscă amenzi din partea Poliţiei Comunitare. Valoarea sancţiunilor e cuprinsă între 100 şi 500 de lei. “Am terminat campania de informare şi am trecut la sancţiuni. Luni şi marţi am amendat 17 persoane, în principal administratori de firme dar şi 2 preşedinţi de asociaţii de proprietari”, a mai precizat Bretfelean.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite