Târgu-Mureş: Viceprimarul Claudiu Maior citat ca martor într-un proces de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprimarul Claudiu Maior apare pe lista martorilor care urmează să fie citaţi în procesul în care fostul director executiv al Poliţiei Comunitare , Viorel Filip, alături de Dumitru Muntean, directorul firmei de pază VDG Security şi Mircea Aldea, inspector în cadrul Primăriei Târgu-Mureş sunt acuzaţi de corupţie şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Scandalul a izbucnit în iulie 2009, când procurorii DNA s-au sesizat cu privire la faptul că Poliţia Comunitară a reziliat contractele de pază şi transport valori pentru societăţile Aquaserv şi Energomur în favoarea firmei lui Dumitru Muntean. Viorel Filip este acuzat că ar fi avut interese personale în cadrul firmei respective.

16 martori urmează să fie citaţi

Procesul se află pe rol la Judecătoria Târgu-Mureş, iar ca martori apar 16 persoane, printre care viceprimarul Claudiu Maior, directorea Energomur, Andrea Bauer sau consilierul local Bogdan Buda.

Viceprimarul, care ar fi semnat alături de Filip rezilierea contractelor Poliţiei Comunitare, s-a arătat deosebit de iritat de întrebările reporterilor Adevărul de Seară cu privire la acest proces. „Nu am primit nici o citaţie în dosar. Nu ştiu dacă merg ca martor. Eu am primit oricum de la DNA hârtie că nu sunt sub urmărire penală în acest dosar”, a precziat Claudiu Maior.

Se condideră nevinovaţi

La termenul de ieri al procesului, cei trei inculpaţi s-au declarat nevinovaţi. Viorel Filip a precizat că a primit dispoziţie de la primarul Dorin Florea să caute o firmă de pază care să preia contractele Poliţiei Comunitare. "La şedinţele săptămânale ţinute la Primărie s-a pus problema externalizării Serviciului de Pază şi Protecţie a Poliţiei Comunitare întrucât nu era rentabil. Primarul ne-a dat dispoziţie să căutăm o firmă sau să facem o firmă în cadrul Poliţiei Comunitare pentru a prelua paza obiectivelor, întrucât costurile pe firmă ar fi fost mai mici, deoarece unui angajat al Poliţiei Comunitare trebuia să i se accorde sporuri conform Contractului Colectiv de Muncă", a arătat Filip în mărturia sa.

Firma găsită şi indicată de acesta era tocmai VDG Security, firma lui Dumitru Muntean, fost angajat al Poliţiei Comunitare. Această firmă ar fi asigurat paza la Aquaserv şi Energomur, cu accordul dat de Maior. „Am întocmit câte o adresă către cele două societăţi prin care erau înştinţate că se retrage Poliţie Comunitară şi agenţii VDG Sercurity intră în locul lor. Nu mai reţin cine a întocmit acele adrese dar le-am semnat eu şi de Maior”, a precizat Filip în mărturia sa.   

Pază la obiective "strategice"

Filip a mai declarat că a indicat celor două societăţi ca paza să fie asigurată de VDG Security nu pentru că ar fi avut vreun interes în acea firmă ci pentru că "obiectivele erau strategice şi nu putea oricine să facă pază acolo, plus că Dumitru Muntean lucra în aceste obicetive de circa 20 de ani şi le cunoştea".

Filip e acuzat şi că ar fi adus prejudicii materiale Primăriei Târgu-Mureş prin faptul că doi poliţişti comunitari au rămas de pază la Energomur, chiar dacă între Poliţia Comunitară şi respectiva societate nu mai exista un contract de prestări servicii. "A fost o neglijenţă a mea că n-am verificat planificarea respectivă", se apără Filip. Cei doi poliţişti comunitari au fost plătiţi de Poliţia Comunitară, deci din bani publici, iar prejudiciul adus a fost de 2.727 de lei. "Când am aflat că acei oameni sunt încă la Energomur am dat dispoziţie să fie retraşi imediat, iar când am aflat că au fost plătiţi de Poliţia Comunitară am încercat recuperarea prejudiciului", a mai spus Filip.

Următorul termen al porocesului a fost fixat pentru data de 11 mai, când se va proceda la audierea martorilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite