Târgu-Mureş: Vaccinul anti-porcină "cu cip-uri" îi sperie pe elevii mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă personalul sanitar le-a explicat elevilor efectele vaccinului, elevii îl refuză
Chiar dacă personalul sanitar le-a explicat elevilor efectele vaccinului, elevii îl refuză

Doar 58 de elevi mureşeni  au acceptat să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1 în ultima săptămână. Elevii îşi motivează refuzul prin faptul că au auzit tot felul de zvonuri despre vaccin, inclusiv că li s-ar introduce „cipuri” în corp.

Elevii de peste 16 ani sunt consideraţi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ca fiind o categorie de risc în contactarea virusului A/H1N1. Deşi în judeţul Mureş opt persoane au murit de gripă nouă, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire creşte de la o zi la alta, ajungând în prezent la aproximativ 150 de pacienţi,  elevii mureşeni nu vor să se imunizeze.

Vaccin cu „cipuri”

Elevii „fug” de vaccinul Cantagrip pentru că dau crezare la tot felul de zvonuri pe care le-au auzit şi care îi îngrozesc. „Sunt împotriva vaccinului pentru că am auzit că ar fi chiar nişte cipuri care s-ar fi introduce prin acel vaccin în corp şi nu vreau să fiu un cobai pentru cei care vor să-l experimenteze. Nici părinţii mei nu s-au vaccinat şi nici nu sunt de accord. Asistenta a venit să mă întrebe dacă vreau să mă vaccinez, dar i-am spus că nu. Eu mă protejez de gripă mâncând fructe care îmi dau imunitate, mă îmbrac bine şi nu intru în contact cu oamenii bolnavi. De la noi din clasă nimeni nu s-a vaccinat şi suntem 30 de colegi”, a spus Anca Sălăgean, de 17 ani clasa a X-a F, Colegiul Economic „Transilvania”.

Cu toate că liceul a fost închis timp de câteva zile datorită depistării virusului A/H1N1 la un profesor, elevii nu se tem de gripa nouă. „Chiar dacă au fost cazuri de îmbolnăvire în şcoală şi a fost carantină nu mi-e frică pentru că nu consider că boala e atât de grea încât să nu poată fi tratată”, a mai spus Anca Sălăgean.

Doar cinci elevi vaccinaţi la Liceul de Artă

Situaţia e similară şi la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, unde au fost depistate deja trei cazuri de gripă nouă, iar o clasă a fost închisă timp de 7 zile. „Am primit 100 de doze şi am vaccinat cinci copii şi patru profesori de la începutul campaniei de vaccinare” a precizat Suto Paraschiva, asistentă medicală, la cabinetul medical şcolar din cadrul Liceului de Artă. „Odată cu vaccinul ne protejăm dar în acelaşi timp ne distrugem sistemul imunitar. Părinţii mei deja şi l-au făcut însă eu nu prea vreau, chiar dacă mi-au sugerat să-l fac. Mi-e frică de reacţiile adverse pentru că acestea depind de fiecare organism, iar eu sunt mai sensibilă”, a spus Daniela Câmpean, clasa a X-a A la Liceul de Artă. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite