Târgu-Mureş:Vaccin anti-HPV gratuit şi pentru fetele de peste 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Mărţişor, Ministerul Sănătăţii le-a pregătit o surpriză fetelor care vor să se vaccineze contra cancerului de col uterin. Fetele cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani vor putea fi vaccinate şi la cabinetele de ginecologie şi de planificare familială din sistemul sanitar.

Ministerul Sănătăţii extinde, începând cu luna martie, campania de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin a fetelor şi femeilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani şi în cabinetele de ginecologie şi de planificare familială din sistemul sanitar. În prezent, vaccinarea se poate face doar în cabinetele şcolare şi ale medicilor de familie. De asemenea, tinerele cu vârsta de peste 24 de ani se vor putea vaccina şi ele gratuit în cabinetele ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, dar numai la recomandarea medicului ginecolog. “Am fost informaţi în legătură cu decizia Ministerului şi nu ne rămâne decât să aşteptăm dozele de vaccin, pentru a le putea distribui la cabinete. Decizia este foarte bună, pentru că, din punctul nostru de vedere, vaccinul este util şi poate preveni cancerul de col uterin. Peste 500 de fete din judeţ au fost vaccinate de la începutul campaniei şi probabil că cifra va creşte simţitor odată cu includerea în campania de vaccinare a fetelor cu vârsta peste 24 de ani”, ne-a declarat dr. Aurelia Cojan, director coordonator adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.

Vaccinare şi în afara şcolii

Până în prezent, în campania de vaccinare anti-HPV erau incluse doar eleve ale claselor VI şi VII, iar vaccinarea era efectuată opţional, după informarea părinţilor de către profesorii diriginţi. Începând cu luna martie, femeile de peste 24 de ani se vor putea vaccina gratuit la cabinetele ginecologice. La începutul campaniei anti-HPV, în judeţul nostru au fost aduse 3.449 de doze de vaccin, iar în listele DSP figurau 2.721 de eleve din clasa a VI-a şi 3.033 din clasa a VII-a care fuseseră catagrafiate. La nivel naţional, până în acest moment peste 16.000 de persoane, majoritatea fetiţe cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, au primit vaccinul anti HPV care previne cancerul de col uterin.

Vaccin controversat

Vaccinul împotriva HPV poate avea unele efecte secundare. În SUA şi în Marea Britanie au existat cazuri de fetiţe care au decedat din cauza unor reacţii alergice după vaccinare. Totuşi, Ministerul Sănătăţii avertizează că vaccinarea e ferm recomandată de autorităţile medicale naţionale şi internaţionale.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite