Târgu-Mureş: Uniunea Europeană vs Tradiţia romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gaborii spun că nu-şi vor mai căsători fetele care nu au împlinit 16 ani
Gaborii spun că nu-şi vor mai căsători fetele care nu au împlinit 16 ani

Căsătoriile forţate din cadrul comunităţilor de romi au atras atenţia Uniunii Europene. Un proiect iniţiat de bulgari în care a fost cooptată şi România vrea să înlăture aceste practici din tradiţia romă.

Tradiţia romilor este ameninţată de Uniunea Europeană. Vorbim despre tradiţia căsătoriilor între copii sau cele forţate. Liga Pro Europa din Târgu-Mureş a fost cooptată într-un proiect european pentru a combate căsătoria juvenilă.

Este un proiect care cuprinde trei ţări, Bulgaria, România şi grecia prin care vrem să combatem căsătoria juvenilă şi forţată din comunităţile de romi. Din fericire există un procent mic de romi care încă mai practică acest obicei”, a spus Smaranda Enache, co-preşedinte al Ligii Pro-Europa.

Tradiţia vine din vremuri străvechi


Tradiţia romilor de a-şi căsători copiii încă de la vârste fragede vine din timpurile în care romii erau robi. Actorul şi regizorul Rudi Moca, şi el de etnie romă spune că cei care practică astfel de căsătorii nu vor să renunţe la tradiţie şi îşi motivează acest ritual de păstrarea pură a tradiţiei ţigăneşti. „Pe vremea când erau robi, dacă cineva venea în vizită la boier, i se oferea o fată virgină pentru noapte iar acea fată era aleasă din rândul robilor, adică al romilor. Tocmai pentru a preveni siluirea fetelor, romii au decis să-şi mărite fetele de la vârste fragede de până la 13 ani”, spune Rudi Moca.

Actorul subliniază că această tradiţia a fost împrumutată şi de români tot din această cauză. În zilele noastre vestea bună ar fi că tot mai multe comunităţi de romi au renunţat la această tradiţie. „Din cele 36 de grupări rome dion România, doar 4-5 la sută din ei mai practică astfel de ritualuri”, mai spune Moca.

Acest fapt este întărit şi de ţiganii gabori din Târgu-Mureş. „Noi nu suntem de acord cu aceste căsătorii. Noi suntem adventişti şi până la 16 ani, noi nu ne mărităm fetele dar am mai auzit de nunţi din astea”, spune Gabor Gabor, din Târgu-Mureş.

Nici femeile nu sunt de acord să sacrifice copilăria fetelor lor. „Eu nu sunt de acord. Să se schimbe birocraţia şi tradiţia şi ce vor ei. Eu am o fată de 11 ani şi până la 16 ani nici nu mă gândesc să o mărit”, spune şi Cătălina Gabor.

Programul finanţat de comisia europeană prin programul Daphne se referă în primul rând la informarea şi consilierea celor care îşi forţează copiii să se căsătorească de mici şi va continua încă doi ani. Cei de la Liga Pro Europa spun că schimbul de mentalitate s-a produs şi că nu va mai dura mult până aceste ritualuri vor fi uitate.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite