Târgu-Mureş:Un nou tip de BAC pentru elevii mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bac european pentru elevii mureşeni
Bac european pentru elevii mureşeni

Elevii mureşeni vor avea parte de un nou tip de examen de Bacalaureat începând cu acest an. Primele probe, cele de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, vor avea loc între 15 şi 17 februarie, în timp ce proba în limba maternă a fost stabilită pentru perioada 17 -19 februarie. Elevii vor trece printr-o evaluare a competenţelor digitale între 19-29 aprilie, urmând ca o lună mai târziu, între 31 mai şi 4 iunie, aceştia să demonstreze cât de bine stăpânesc o limbă străină la alegere. “Modelul vechi de BAC nu demonstra maturitatea elevului în momentul examinării. Consider că schimbarea sistemului ne aliniază la standardele europene şi garantează libera circulaţie, educaţional vorbind, a absolventului în Europa”, ne-a declarat Dumitru Matei, directorul ISJ Mureş. Certificatele de competenţă în limba română, de comunicare, competenţe digitale şi competenţe în limba străină reprezintă cel mai nou concept introdus în examenul de BAC. Dacă pentru cele trei examene orale, candidaţii nu vor primi note, ci calificative, stipulate în câte un certificat care va avea recunoaştere oficială la nivel european, probele scrise programate în vară vor avea o miză mai mare.

Probele scrise - la sfârşit de iunie

Examenele scrise vor avea loc între 28 iunie şi 2 iulie. Primul dintre acestea va fi examenul de limba română, ce va avea loc în 28 iunie, cea de-a doua proba, cea a profilului, urmând să aibe loc în 30 iunie. Ultima probă, cea la alegere, se va desfăşura în data de 2 iulie. Până la demararea bacalaureatului, Ministerul Educaţiei a pregătit şi o simulare, în data de 22 ianuarie, ce va avea loc în doar câteva centre din ţară, inclusiv în Târgu-Mureş (proba de evaluare a competenţelor digitale n.r.). În judeţul nostru, 5.347 de elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat, dintre care 2.837 numai de pe raza municipiului Târgu-Mureş.

Subiecte pe net

Elevii mureşeni pot consulta modelele de subiecte pentru probele scrise şi de certificare a competenţelor la adresa http://subiecte2010.edu.ro. Ele conţin structura subiectelor pentru ambele tipuri de probe ale examenului şi precizări referitoare la cerinţe şi la modalităţile de evaluare ale acestora.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite