Târgu-Mureş: Tălpile a peste 10.000 de elevi vor fi "amprentate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tălpile elevilor mureşeni vor fi "amprentate"
Tălpile elevilor mureşeni vor fi "amprentate"

Două societăţi realizează în premieră naţională o campanie de prevenire a bolilor legate de deformarea tălpii piciorului. Peste 10.000 de elevi mureşeni, între 6-12 ani vor fi „amprentaţi” plantar, iar cei ce doresc pot comanda susţinători sau branţuri medicale individuale.

În premieră naţională, Fundaţia Rheum-Care, Centrul pentru Diagnosticare a Tălpii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş iniţiază, începând din 25 ianuarie o campanie de prevenire şi diagnosticare a deviaţiilor patologice a boltei plantare la copii.

Marinela Gomboş, preşedintele Rheum-Care spune că ideea a venit din cauza creşterii îngrijorătoare, în ultimii ani, a numărului de copii cu probleme de sistem osos, scolioze, lordoze sau platfus. „Deviaţiile boltei plantare duc la complicaţii rezultate din schimbarea staticii piciorului, din cauza vieţii sedentare, a încălţămintei inadecvate sau a ghiozdanelor extrem de grele”, a declarat Marinela Gomboş.

Ea a arătat că timp de o lună, specialişti ortopezi se vor deplasa în şcoli cu aparatură de specialitate şi vor amprenta talpa fiecăruia dintre cei 10.172 de elevi mureşeni din clasele I – VIII.

Analiza amprentei plantare

Specialistul ortoped Iklandi Laszlo, coordonatorul Centrului pentru Diagnosticare a Tălpii „Suporth” pune la dispoziţie un dispozitiv special, unic în ţară. „Omul urcă o „platformă” conectată la un calculator, şi cu ajutorul unui soft grafic se face fotografia 3D a tălpii piciorului. În funcţie de această amprentă plantară diagnosticăm problemele şi creăm nişte susţinători sau branţuri din materiale speciale, ce se pun în pantof şi fac o corecţie a tălpii piciorului”, explică Iklandi Laszlo, care adaugă că după „amprentarea” copiilor se trimite fiecărui părinte un diagnostic.

„Doritorii ne contactează iar noi vom fabrica susţinători pentru fiecare copil în parte”
, a declarat Iklandi Laszlo, care a subliniat că dacă testele sunt gratuite, acele branţuri unicat au preţuri, pentru copii, în jur de 40 lei.

Cercul vicios al civilizaţiei

Naphegyi Hunor, specialist în kinetoterapie explică faptul că la modificări ale bolţilor, vorbim de sfera patologică, de ordin genetic, sau consecinţă a unor boli musculare, neurologice ori reumatismale. De asemenea, apar neadaptări în timp a bolţii plantare a piciorului copilului în dezvoltare, de la primii paşi pe care acesta îi face până la 2-3 ani. „Nu se foloseşte o încălţăminte adecvată care să menţină poziţia corectă a corpului. Din păcate nici părinţii nu-i consultă pe medici şi nici profesorii de educaţie fizică nu fac nimic în acest sens”, declară Naphegyi Hunor.
 
90 la sută dimntre noi avem probleme de mers

Specialiştii atrag atenţia că civilizaţia actuală a eliminat aproape în totalitate mersul desculţ, începând din copilărie, drept pentru care stimulii naturali ai tălpii, precum pământul, nisipul sau iarba lipsesc cu desăvârşire. Pe cale de consecinţă se remarcă faptul că peste 90 la sută dintre oameni au probleme cauzate de mers. De unde diferenţe de lungime ale picioarelor şi deformări ale bazinului. Statisticile o arată că femeile sunt mult mai afectate decât bărbaţii, din cauza tendinţelor modei, ajungând să aibă degetele încălecate şi coloana vertebrală afectată, din cauza purtării tocurilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite