Târgu-Mureş: Sute de copii tremură de frig în grădiniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mici speră ca autorităţile să rezolve cât mai curând problema
Cei mici speră ca autorităţile să rezolve cât mai curând problema

Nouă unităţi de învăţământ nu au căldură din cauză că E.On a sistat furnizarea gazului către mai multe centrale. Grădiniţa cu program prelungit „Codrişor“ este în pericol de închidere, dacă până pe 15 octombrie nu se remediază situaţuaţia.

Criza prin care trece furnizorul de agent termic Energomur îi afectează deopotrivă pe mureşenii care rabdă frig în apartamente, dar şi pe copiii care frecventează cursurile celor nouă şcoli, licee şi grădiniţe afectate de lipsa gazului mentan în centralele termice ce le deservesc.

Cei care îndură cel mai greu frigul sunt însă copiii care merg la grădiniţă, iar de teamă ca micuţii să nu se îmbolnăvească părinţii au adus de acasă radiatoare pentru încălzirea claselor.

Se „încălzesc“ cu promisiuni

 În grupa Steluţelor de la grădiniţa din cadrul Gimnaziului „George Coşbuc“ sunt înscrişi 28 de prichindei, dintre care opt au doar trei anişori. Cu toţii se încălzesc la un radiator adus de una dintre mămici. „I-am rugat pe părinţi să ne ajute pentru ca cei mici să nu rabde frig şi o mămică ne-a adus un radiator. Îl ţinem pornit toată ziua şi aşa ne încălzim. I-am sfătuit pe părinţi să-i îmbrace mai gros pe copii“, spune Viorica Păcurar , educatoarea micuţilor.

Potrivit conducerii unităţii, întreaga clădire duce lipsă de căldură şi apă caldă. „Cei de la Primăria ne-am promis că ne vor monta o nouă centrală termică. Au şi venit să desemneze locul unde va fi amplasată. De atunci însă nimic, doar promisiuni. Acum ne-au spus că până se va monta noua centrală, şcoala va primi în continuare căldură de la centrala din cartier. Momentan, însă, nu avem nici apă caldă şi nici căldură“, spune  Konya Vasile, directorul adjunct al Gimnaziului „George Coşbuc“. În cadrul şcolii învaţă 632 de copii, dintre care 139 frecventează cele şase grupe de grădiniţă.

Pericol de închidere

Situaţia este similară şi la Grădiniţa cu program prelungit „Codrişor“. Aici sunt înscrişi 200 de copii, care se încălzesc tot la radiatoare. „Am împrumutat radiatoare, care să menţină temperatura de 20-21 de grade în clase, iar pentru spălarea copiilor pe mânuţe încălzim apă şi îi spălăm înaintea meselor principale. I-am anunţat deja pe părinţi că am fost avertizaţi de Sanepid că dacă până în data de 15 octombrie nu asigurăm apa caldă şi căldura pentru copii au dreptul să ne închid unitatea“, a spus Stela Biriş, directoarea grădiniţei. Instituţia are, de doi ani, un proiect aprobat pentru montarea unei centrale proprii, dar investiţia nu s-a realizat.

Când se remediază situaţia?

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Mureş promit că situaţia se va rezolva, cu certitudine, miercuri sau joi. „S-au purtat discuţii cu reprezentanţii E.ON Gaz şi aceştia au fost de acord să furnizeze în continuare gaz metan către centralele închise, care vor furniza mai departe apă caldă şi căldură doar acestor unităţi de învăţământ, timp de o lună, până montăm centralele noi, pentru achiziţionarea cărora s-a şi câştigat licitaţia“, a spus Lucian Racz, şef Serviciu Administraţia Domeniului Public. 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite