Târgu-Mureş: Studenţii mureşeni, câştigătorii unui concurs internaţional de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii mureşeni vor participa la faza internaţională a concursului
Studenţii mureşeni vor participa la faza internaţională a concursului

Studenţii mureşeni, membri ai Cercului de Drept „Ius Iuventutis” al Universităţii „Petru Maior” au câştigat aseară premiul I la faza naţională a concursului de pledoarii „Telders International Law Moot Court Competition”.

Astfel, studenţii mureşeni vor participa în perioada 22-24 aprilie la faza internaţională a acestei competiţii, care va avea loc la sediul Curţii Internaţionale de Justiţie din Haga, Olanda.

Studenţii mureşeni au înfruntat în faza naţională echipa studenţilor Universităţii Bucureşti, iar tema concursului a fost „Cazul piraţilor în Insula Comorii”, reclamanţii şi pârâţii fiind împărţiţi în două tabere. Pledoariile pro şi contra a celor două echipe s-au prezentat în faţa unui juriu de specialitate, iar fiecare participant a avut la dispoziţie 20 de minute pentru a convinge membrii acestuia.

„Juriul a fost alcătuit din persoane calificate, provenind de la instituţii de profil, precum şi din renumiţi profesori de drept internaţional. Nu a fost uşor să-i convingem, dar mă bucur că am reuşit”, a precizat Vlad Lăcătuşu, căpitanul echipei Universităţii „Petru Maior”. Contracandidaţii studenţilor mureşeni au recunoscut şi ei dificulatatea concursului. „Este un concurs care necesită cunoştiinţe temeinice pe tema dreptului internaţional şi nu e vorba de cunoştiinţe generale, având în vedere că într-o speţă ca aceasta, ni se cer probleme detaliate şi trebuie să te pregăteşti pentru domeniul respectiv”, a precizat Cătălin Graur, student în anul III la Universitatea Bucureşti.

Studenţii s-au pregătit pentru acest concurs din luna octombrie, când au primit tematica acestuia. Atunci au elaborat un memoriu în scris, iar apoi s-au pergătit pentru pledoariile pe care le-au expus oral în faţa juriului. La competiţia internaţională de la Haga, participă anual 25 de echipe din întreaga lume.  

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite