Târgu-Mureş: Mai mulţi bani pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va primi mai mulţi bani
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va primi mai mulţi bani

Bugetul mărit va permite medicilor să ofere asistenţă medicală mai bună pacienţilor. Serviciile medicale performate oferite în prezent de spital nu sunt decontate de Casa Judeţeană  de Asigurări la valoarea lor reală.

Spitalul Clinci Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş se numără printre cele şapte spitale din ţară de categoria I, care au cel mai înalt nivel de competenţă. Potrivit ministrului Sănătăţii, această clasificare îi va aduce spitalului un buget mărit cu 30% faţă de cel de acum. „Bugetul Spitalelor de Urgenţă din Cluj, Iaşi şi Târgu-Mureş va fi crescut cu până la 30%, în timp ce alte 138 de unităţi sanitare vor avea scăderi faţă de bugetul din anul trecut“, a declarat ieri Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, după ce a anunţat clasificarea tuturor spitalelor din ţară.

Conducerea spitalului nu poate spune deocandată la cât se va ridica noul buget al unităţii medicale. Cert este că orice ban în plus nu poate fi decât benefic pentru pacienţi, dar şi pentru personalul medico-sanitar. „Deocamdată funcţionăm pe act adiţional la vechiul contract, iar noul buget urmează să fie semnat de la 1 iulie. Un buget mărit ar permite achiziţionarea de materiale sanitare şi medicamente la o calitate mai crescută şi, de asemenea, ar permite spitalului să scape de datorii“, a precizat Florin Gomotârceanu, managerul SCJU Târgu-Mureş.

Bani prea puţini pentru tratamente

 În momentul de faţă, spitalul a acumulat datorii de peste 30.000.000 de lei, dintre care 12.000.000 de lei sunt facturi scadente către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

Am ajuns în această situaţie pentru că tariful pe caz rezolvat, pe care ni-l decontează Casa de Asigurări de Sănătate, este mai mic decât costul real al tratamentului. Ni se decontează doar 2.600 de lei pe pacient, ori aici tratăm cazuri complexe, care consumă sute de mii de lei. Din această cauză cresc datoriile spitalului“, a mai precizat managerul spitalului, care speră că finanţarea se va face în funcţie de complexitatea cazurilor tratate.

Conform clasificării făcute de Minister, SCJU este singurul de categoria I din judeţul nostru. Mai există mun spital de categoria II, respectiv Spitalul Clinic Judeţean Mureş, spitalele din Reghin, Sighişoara, Târnăveni şi Luduş sunt în categoria IV, iar Preventoriul TBC Gorneşti, Centrul de Sănătate Sovata şi cel de la Miercurea Nirajului au fost încadrate în categoria V.

Servicii medicale noi

Potrivit Ministerului Sănătăţii, un spital de categoria I trebuie să asigure asistenţa medicală pacienţilor din judeţul în care se află, dar şi din alte localităţi, să aibă cel mai înalt nivel de dotare şi de încadrare a personalului şi să ofere servicii medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Pentru ca această clasificare să fie definitivă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va avea, până la sfârţitul anului, trei specialităţi noi: pneunmologie, boli infecţioase şi psihiatrie.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite