Târgu-Mureş: Sezonul „porcului” aduce cu sine şi bolile specifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea porcului sacrificat trebuie trimisă la laborator pentru analize
Carnea porcului sacrificat trebuie trimisă la laborator pentru analize

Direcţia de Sănătate Publică Mureş atrage atenţia asupra bolilor transmisibile de la animal la om. Zilele trecute s-au înregistrat deja primele cazuri de trichineloză de la un porc mistreţ vânat pe raza localităţii mureşene Archita.

Odată cu venirea sezonului rece, tot mai mulţi mureşeni se pregătesc să sacrifice porcii crescuţi peste an. Direcţia de Sănătate Publică Mureş atrage însă atenţia asupra pericolului de îmbolnăvire cu trichineloză, boală parazitară, cel mai des întâlnită la porcine. „Boala apare în cazurile în care carnea infestată nu este preparată termic corespunzător. Sărarea şi afumarea cărnii, nu sunt suficiente, nu distrug parazitul”, spune doctorul Vasile Mureşan, director executiv al DSP Mureş.

Boala poate apărea oriunde

Chiar dacă porcul a fost crescut în propriul ţarc, riscul ca animalul să fie infestat cu acest parazit rămână încă foarte mare. De aceea Direcţia de Sănătate Publică recomandă prevenirea infestării de la animalul sacrificat printr-o serie de măsuri.

“La tăierea porcilor în gospodăriile proprii se recomandă să nu se consume carnea înainte de obţinerea rezultatului examenului trichineloscopic. Examenul se efectuează la circumscripţiile sanitar-veterinare existente în toate localităţile din judeţ” spun reprezentanţii DSP. Dealtfel în judeţul Mureş s-au depistat deja primele cazuri de infestare cu trichineloz.

Şase persoane s-au infestat cu această boală parazitară în această săptămână după ce au consumat carnea unui porc mistreţ vânat pe fondul de vânătoare Archita din comuna Vânători. În perioada similară a anului trecut, în judeţul Mureş s-au înregistrat şapte cazuri de acest gen.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: 

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite