Târgu-Mureş: Şansă pentru copiii bolnavi de scolioză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 8.000 de elevi mureşeni vor fi examinaţi în cadrul campaniei de screening pentru depistarea scoliozei. Deviaţiile coloanei vertebrale pot fi tratate cu ajutorul unui corset special, decontat integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

Statisticile arată că ţara noastră este pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte frecvenţa scoliozei, o deviere a axului coloanei vertebrale, care apare la copii, mai ales în timpul pubertăţii. Cele mai frecvente cazuri sunt întâlnite la fete, iar factorii care determină apariţia bolii sunt genetici şi endocrini. Depistată din timp, evoluţia bolii poate fi oprită, evitându-se astfel o intervenţie chirurgicală complicată şi foarte scumpă.

Campanie de screening

Producătorul de dispozitive medicale Ortoprofil a demarat în 2009 o campanie de depistare a deviaţiilor coloanei vertebrale, în cadrul căreia au fost examinaţi 1.800 de elevi din clasele clasele V-VIII din judeţele Craiova, Oradea, Braşov, Sibiu Mureş. Dintre aceştia 850 au fost trimişi la control de specialitate, fiind suspectaţi de scolioză sau diferite diformităţi ale piciorului, care în timp ar putea contribui la dezvoltarea bolii.

„În judeţul Mureş au fost examinaţi 400 de copii din clasele V-VIII, iar dintre aceştia 100 au fost trimişi la control de specialitate, fiind suspectaţi de scolioză, atitudine cifotică, sau alte diformităţi ale coloanei vertebrale. La 125 de copii s-au depistat diferite diformităţi ale piciorului”, a precizat Filep Róbert, kinetoterapeut în cadrul Ortoprofil.

Datele campaniei au fost prezentate Ministerului Sănătăţii, care a decis să demareze în acest an o campanie de screening pentru depistarea scoliozei. În judeţul Mureş, campania urmează să începaă în luna mai. „În cadrul campaniei naţionale vor fi consultaţi circa 45.000 de elevi, dintre care aproximativ 8.000 vor fi din judeţul Mureş”, a mai precizat Filep Róbert. 

Tratament gratuit al scoliozei

Diagnosticată din timp, scolioza poate fi vindecată prin kinetotarepie combinată cu un corset special, care poate fi confecţionat de către specialiştii companiei mureşene Ortoprofil. Aceştia beneficiază de experienţa în domeniu a profesorului francez Dr. Jacques Chêneau, inventatorul celui mai eficient corset în tratarea scoliozei. Acesta  a fost prezent ieri la Târgu-Mureş pentru a le explica medicilor mureşeni ultimele inovaţii în domeniu.

Copiii mureşeni pot beneficia gratuit de acest corset, care, dacă este purtat conform indicaţiilor, poate corecta total deviaţia coloanei. „Acest corset poate fi  confecţionat de către tehnicienii noştrii,  la recomandarea medicului specialist, fiind decontat integral de către Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus  Lucian Băbâi, reprezentant medical Ortoprofil.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite