Târgu-Mureş: Salariile profesorilor la fel până în septembrie 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au discutat chestiunile salariale
Profesorii au discutat chestiunile salariale

În şcolile din Târgu Mureş a început programul pilot pentru implementarea noii legi a salarizării unice. Ieri (luni, n.r.) a avut loc prima întâlnire dintre reprezentanţii şcolilor şi cei ai inspectoratului şcolar. Primii chestionaţi au fost contabilii.

Contabilii instituţiilor de învăţământ din judeţul Mureş şi şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au întâlnit pentru a discuta noul sistem de salarizare. Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Dumitru Matei, i-a asigurat încă o dată pe profesori că salariile vor rămâne neschimbate cel puţin până în luna septembrie a acestui an. Matei a precizat că în acest moment se încearcă pilotarea noului sistem de salarizare şi tocmai de aceea a fost necesar dialogul cu reprezentanţii şcolilor. Noua grilă de salarizare le dă bătăi de cap contabililor şcolilor deoarece fiecare dascăl va trebui reîncadrat în funcţie de gradul de merit şi de vechime.

Cât vor fi noile salarii?

Conform noii legi a salarizării unice, un profesor cu grad didactic I şi vechime de 30-35 de ani va lua şi anul acesta un salariu de 3.415 lei. Adică exact suma cu care a fost încadrat la 31 decembrie 2009. Există însă şi categorii care vor avea de câştigat de pe urma noii legi. Astfel un institutor cu grad didactic I, director de şcoală, fără gradaţie de merit şi vechime de 25-30 de ani poate lua în 2010 un salariu de 5.755 de lei faţă de 5.079 cât lua anul trecut.

Aici intră însă şi sporul de predare simultană şi sporul rural în compensaţie. Tot în programul de pilotare a salarizării unice va intra şi Ordonanţa de guvern 1618 care prevede calcularea de către fiecare instituţie şcolară a standardului de cost per elev.

Contabilii vor computere

De partea cealaltă, contabilii au ridicat probleme cu privire la vechimea programelor de contabilitate precum şi a computerelor. Noul program de pilotare a legii unice de salarizare va dura până în luna septembrie. Fiecare unitate şcolară va fi controlată de către personalul inspectoratului şcolar care va propune după caz, soluţii sau sancţiuni.

Întâlnirea de astăzi dintre reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Mureş şi contabilii instituţiilor şcolare din judeţ a fost prima dintr-un program mai amplu. Dumitru Matei şi-a propus să dialogheze cât mai mult cu reprezentanţii şcolilor. Joi va veni rândul directorilor să comunice Inspectoratului Şcolar eventualele probleme, însă strict pe tema salarizării unice.    

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite