Târgu-Mureş:Reabilitare termică gratis şi mansarde de închiriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local a decis să plătească şi contribuţia unor locatari pentru reabilitarea termică a blocurilor. Doar cei care vor fi de acord ca imobilele să fie mansardate vor beneficia însă de superofertă.

Consiliul Local a aprobat plata din bugetul local pentru cota aferentă de 20% datorată de proprietarii blocurilor ce urmează să fie reabilitate termic în 2010, însă doar pentru cei care sunt de acord ca în contrapartidă scările lor să fie mansardate. Locuinţele ar trebui să intre în proprietatea Primăriei şi vor fi destinate închirierii. Nota de fundamentare, devizul, caietul de sarcini şi condiţiile economice concrete vor fi prezentate consiliul local în şedinţele viitoare. De asemenea au fost avizaţi indicatorii tehnico – economici pentru 45 de blocuri propuse pentru reabilitare în acest an.

Căror locatari le face cinste Primăria?
 
“Cred că la 6 sau 7 blocuri nu există posiblitatea de plată, dar cifrele acestea sunt fluctuante. Mansardele nu vor fi gata în acest an pentru că urmează procedurile tehnice: expertiză, studiu de fezabilitate, licitaţie, contractare. Vom vedea câte putem face, pentru o scară se pot câştiga 4 unităţi locative, pentru un bloc cu două scări 8. Când vor veni să înscrie blocul în program la Primărie vor trebui să prezinte o hotărâre a adunării generale a asociaţiei şi acolo să precizeze dacă au sau nu fondurile, iar municipalitatea va hotărî. Important e să-i putem programa anul acesta pentru că listele trebuie trimise la Bucureşti”, a explicat Dumitru Rus, şeful serviciului relaţii cu asociaţiile de proprietari al Primăriei.

Pe baza veniturilor ?

“Proprietarii au fost informaţi. Să fie mansardate blocurile şi spaţiile să rămână în proprietatea Primăriei pentru 29 de ani. Consider că e o iniţiativă bună. Pentru selecţie am discutat şi am propus ca la momentul înscrierii să predăm o listă cu veniturile familiilor, iar servicul de asistenţă socială poate verifica datele şi apoi plenul CL să avizeze blocurile unde municipalitatea va suporta costurile. Sunt şi cazuri de locatari în etate, cărora nu le ajunge pensia şi nu e vina lor”, a declarat Budai Ştefan, preşedinte Federaţia asociaţiilor de proprietari Târgu Mureş, structură ce are circa 100 de membri. “După ce CL va stabili o sumă, nu putem să spunem  că vor fi finanţate, 1, 2, 3 sau 5. Unde cetăţenii nu vor avea bani să plătească vom propune un sistem de până la 10 rate”, a declarat viceprimarul Claudiu Maior.


În programul de reabilitare din 2009 au fost cuprinse 43 de blocuri, la 33 dintre ele fiind efectuate recepţii la terminarea lucrărilor. Valoarea totală a lucrărilor pentru anul trecut:  17,2 milioane de lei, din care 3,44 milioane din contribuţia asociaţiilor de proprietari. În evidenţe există solicitări pentru 1.800 locuinţe pentru închiriere.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite