Târgu-Mureş: Războiul defrişărilor continuă. Peste 11 hectare din livada Universităţii Sapienţia vor fi tăiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăierea livezii nu este pe placul Primăriei Târgu-Mureş, care consideră operaţiunea  „un masacru”. Conducerea universităţii precizează că deţine toate autorizaţiile de tăiere, iar pomii respectivi erau bătrâni şi bolnavi.

Războiul tăierilor de arbori continuă în oraş. Chiar dacă ministrul Mediului, Borbely Laszlo a sistat operaţiunile efectuate de Direcţia Silvică Mureş în pădurile din jurul oraşului, 11. 66 de hectare de livadă aparţinând Universităţii Sapienţia vor fi tăiate până la mijlocul lunii aprilie.

Motivaţia adusă de conducerea universităţii este că arborii respectivi sunt bolnavi, dar acest lucru nu-i mulţumeşte pe reprezentanţii Primăriei Târgu-Mureş, care consideră întreaga operaţiune drept „un masacru”.

Primăria acuză ONG-urile de mediu

Viceprimarul Claudiu Maior, acuză organizaţiile de mediu de lipsă de reacţie în acest caz. „Nici una dintre organizaţiile ecologiste care cu câteva zile erau foarte agresive la adresa Primăriei Târgu Mureş nu reacţiona la faţa locului, faţă de această defrişare sălbatică a 11 hectare de livadă. Iată cum realitatea demască ipocrizia aşa-zişilor ecologişti, care acuzau pe nedrept Primăria Municipiului Tîrgu Mureş în momentul când erau tăiaţi 3 copacii periculoşi pe strada Ştefan cel Mare, dar acum păstrează o tăcere complice”, spune viceprimarul. 

În replică, conducerea organizaţiei „Civitas Nostra” spune că acceptă tăierea livezii. „Livezile sunt unităţi de producţie, aceste nu au rol de purificare a aerului ca şi copacii din oraş. Plus să livada de la Sapienţia şi-a depăşit durata de viaţă, iar noi considerăm acceptabilă decizia instituţiei de a înlocui acei arbori”, a precizat Varga Istvan, membru în conducerea „Civitas Nostra”.

Motivaţia tăierii livezii

Conducerea Universităţii Sapienţia a explicat motivele tăierii livezii. „Plantaţia de meri are vârsta de 40 de ani. Dacă livada ar fi fost întreţinută sistematic, în condiţii optime, durata de rodire a pomilor ar fi fost de cel mult 30 de ani. Dar această plantaţie nu a fost întreţinută din anul 1990, lipsind total tăierile anuale, stropirea, protecţia împotriva dăunătorilor şi fertilizarea solului. Astfel, plantaţia s-a degradat total, a îmbătrânit şi a ajuns la condiţia în care singura soluţie este defrişarea”, a precizat prof. Iuliu Szekely, decanul Universităţii Sapienţia.

Potrivit acestuia, în locul fostei livezi se vor planta 2 ha de arbuşti ornamentali şi se va înfiinţa un parc dendrologic, ce vor servi instruirii parctice a studenţilor de la Horticultură şi Peisagistică din cadrul universităţii.

Aprobări de tăiere

Conducerea Universităţii Sapienţia precizează că a obţinut în septembrie 2010 autorozaţia de defrişare din partea Direcţiei pentru Agricultură Mureş, iar mai apoi s-a adresat şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care a răspuns că „defrişarea plantaţiei de pomi fructiferi nu face obiectul reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului”.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite