Târgu-Mureş: Profil/ Rudy Moca, singurul ţigan regizor de teatru de păpuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudy Moca, actorul mândru de originea sa
Rudy Moca, actorul mândru de originea sa

„Sunt mândru că am reuşit să-mi depăşesc propria condiţie. Ţine doar de tine să rupi barierele, oricare ar fi acestea”, sunt civintele de căpătâi ale lui Rudy Moca.

A câştigat premiul ATM, premiul de excelenţă pentru arta animaţiei, este singurul ţigan păpuşar expert în teatru Forum Dezbatere, singurul ţigan actor din Târgu-Mureş şi singurul ţigan regizor de teatru de păpuşi din România. „În primul rând, să ne înţelegem de la început. Mie să nu-mi spui rom. Să-mi spui ţigan. Sunt ţigan şi nu mi-e ruşină să le spun lucrurilor pe nume“, şi-a început povestea Rudy Moca.

Cea mai (ne)fericită copilărie

Rudy Moca s-a născut în Târgu-Mureş, dar a copilărit în Iernut. „Am avut cea mai (ne)fericită copilăriei. „Nefericit pentru că, deşi părinţii erau albi amândoi, eu am ieşit negru şi niciunul dintre bunici nu mă acceptau. Fericit pentru că, deşi nu mă acceptau, eram singurul lor nepot şi automat eram cel care lega cele două familii“.

 Rudy a prins vremuri grele de mic copil. „Pe atunci nu prea se ducea lumea la şcoală, cu atât mai puţin copiii ţiganilor. Am prins sistemul rusesc de notare de la 1 la 5, examen cu certificat de absolvire de 7 clase primare şi ultima generaţie care a făcut liceul cu 11 clase“, îşi aminteşte Rudy.

Deşi toţi erau împotriva ideii de şcoală, Rudy a avut ambiţia să îşi continue studiile. „Îmi aduc aminte că liceul era minunea lumii. Dacă făceai liceul era ca şi cum ai fi făcut două doctorate. Păi la liceu mergeau doar copiii de domni: preotul, învăţătorul, doctorul sau primarul. Poate tocmai de aceea, azi nu accept nicio scuză de la ţiganii care nu-şi dau copiii la şcoală. Eu n-am avut nici pe departe atâtea posibilităţi şi toţi se uitau la mine ca la un nebun că vreau eu să fac şcoală“, spune actorul.

Contactul cu teatrul

Imediat după liceu, Rudy s-a angajat ca profesor de biologie la Liceul Teoretic din Râciu. „Într-o zi am luat ziarul «Steaua roşie» şi am văzut un anunţ cu un concurs organizat la Teatrul de Păpuşi. La secţia de români era un singur loc şi 26 de înscrişi, la maghiari, 23 de înscrişi tot pe un singur loc. Pe 8 martie 1973, la ora 9:40, eu l-am luat pe cel de la români“, îşi aduce aminte Rudy.

A strâns 37 de ani de carieră şi se poate lăuda cu foarte multe premii. „Premiul ATM, de exemplu, era singurul premiu la care se dădeau bani pe vremea lui Ceauşescu. Am primit în jur de 2.000 de lei, bani frumoşi pe vremurile alea. Nu-mi amintesc exact anul, dar ştiu că am jucat spectacolul «Făt Frumos cel năsos», singura piesă de teatru de păpuşi scrisă de Caragiale. Eu am jucat travesti rolul dădacei“, îşi aminteşte el.

Sfârşitul teatrului

Din păcate, teatrul de păpuşi nu mai e ce a fost. O spune şi Rudy, care între timp s-a pensionat. „Încă mai fac regie şi chiar pregătesc o piesă, «Răţuşca cea urâtă», o piesă «old school» ca să spun aşa, cu actorii după paravan, nu cu actorii la vedere cum se face acum“.
 De altfel, maestrul Moca este oarecum îngrijorat. „ O viaţă întreagă am furat meserie de la unul şi de la altul şi am învăţat tot felul de trucuri şi acum sunt cam îngrijorat că n-am cui să i le transmit“, oftează Rudy.


Profil: data naşterii - 2 decembrie 1948 Târgu-Mureş
    Studii: IATC Bucureşti 1972
    Familie: Văduv, 2 copii

Ce-i place:
Îmi place să trăiesc viaţa din plin. Îmi place că am mai mult pigment de melamină decât un alb şi asta îmi oferă posibilitatea să nu se vadă că roşesc. Îmi mai place să pescuiesc. Dacă ziua nu-mi mai tace gura, ei bine, pe malul lacului fac concurenţă peştelui prin tăcere. 

Ce nu-i place:
Nu-mi place şi nu accept prostia. Omul se consideră o fiinţă raţională şi prin grămada de prostii pe care le face demonstrează exact contrariul. Mai bine s-ar numi un biped înzestrat cu oarece raţiune. Nu-mi plac unii bătrâni care au ajuns la suficienţă crezând că au înfiinţat coada la prună şi clanţa la uşă.    

Întrebări şi răspunsuri:
Cât te-a afectat sau te-a ajutat în carieră originea ta ţigănească?
Înainte de carieră m-a durut foarte mult „micimea“ celor care nu înţelegeau de ce vreau să fac studii, crezând că studiile sunt doar pentru cei spălaţi cu clor. Când am ajuns, în teatru mi-am dat seama că partea exterioară mă avantajează. Pot să spun fără modestie că faţa m-a ajutat foarte mult. Sunt negru cu ochii verzi. Eu te citesc pe tine, tu pe mine nu poţi.

Care au fost modelele tale în profesie?
Cel mai mare păpuşar a fost un actor din Cluj, Peter Janos. Pe el l-am avut drept model. Era unul dintre oamenii care deţinea cele mai tainice tehnici de animaţie şi de la care am furat foarte multe secrete pe care din păcate nu prea mai am cui să i le transmit. În ziua de azi pot să spun deschis că păpuşa a ajuns un pretext şi atât.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite