Târgu-Mureş: Profil/ Alexandru Frânceanu, actorul îndrăgostit de comedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Frânceanu iubeşte comedia
Alexandru Frânceanu iubeşte comedia

Mureşeanul iubeşte deopotrivă actoria şi mass-media, iar pe viitor visează să joace pe scenă alături de George Mihăiţă la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Alex Frânceanu a fost de mic pasionat de actorie şi îşi dorea mereu să fie în centrul atenţiei. Dorinţa de-a fi pe scenă s-a intipărit şi mai mult în mintea tânărului după ce a văzut filmul „O fată fericită”, în care juca Elvis Presley, unul dintre actorii şi muzicienii săi preferaţi. Tot din copilărie s-a îndrăgostit şi de presă, în special de radio, pasiune care l-a urmărit constant de-a lungul carierei sale artistice.

„Microbul” radioului

Pasiunea pentru radio o am de la 14 ani, când apăruse la Târgu-Mureş primul radio muzical. Visul de-a lucra în cadrul acestuia mi s-a împlinit la 18 ani, când participam la diverse evenimente şi organizam petreceri karaoke”, povesteşte tânărul.

Cât despre actorie, toţi prietenii care i-au cunoscut visul l-au descurajat, spunându-i că actoria e o meserie grea, iar el nu are nici o şansă de a intra la universitate. „În copilărie eram foarte timid. Prietenii îmi spuneau că nu am şanse să urmez actoria, pentru că ar fi prea greu, aşa că am decis să urmez Facultatea de Jurnalism la Bistriţa. Clasa de acolo s-a desfinţat însă repede din lipsă de studenţi, dar eu am continua studiile la Cluj Napoca. Am intrat tot în anul I, am urmat doi ani de zile, am scris pentru diferite cotidiane din Târgu-Mureş, dar după un timp am înţeles că presa scrisă nu era pentru mine”, spune actorul.

La radio nu a renunţat însă, iar visul există în continuare. „Am şi un proiect pregătit pentru o emisiune de divertisment. Nu renunţ la radio, pasiunea e prea veche şi nu pot scăpa de acest „microb””, spune actorul.

Pe scenă

Intrarea în Universitatea de Artă Teatrală pentru a lua lecţii de dicţie, l-a făcut să-şi dea seama că acolo e de fapt locul său. A urmat admiterea pentru care Alexandru Frânceanu s-a pregătit singur, în secret. “Nu făcusem pregătire cu nimeni, mi-am alcătuit eu un repertoriu aşa cum credeam eu că trebuie şi m-am prezentat în faţa comisiei. După examen nu credeam că am intrat, dar spre surprinderea mea am reuşit”, spune actorul. A fost admis însă la taxă, printr-o greşeală birocratică, iar după primul an, greutăţile financiare îi făceau să renunţe la actorie.

Salvarea a venit însă de la actorul Nicolae Cristache, care, vâzându-i talentul, a decis să caute un sponsor pentru ca tânărul să-şi poată continua studiile. Greşeala birocratică s-a remediat însă repede, iar Alex Frânceanu şi-a putut continua studiile fără a mai trebuiască să le plătească. După patru ani de actorie, au urmat doi ani de master. “Visul meu e să ajung la Bucureşti la Teatrul de Comedie, în trupa lui George Mihăiţă”, spune tânărul.

Întrebări şi răspunsuri:
De ce preferi comedia mai mult decât drama?

Mă simt mai bine atunci când joc în comedii pentru că sunt o fire veselă. Comedia este singurul mod în care pot să dau frâu liber stărilor mele, pentru care în viaţa de zi cu zi aş fi catalogat drept nebun. Am jucat însă şi în drame, pentru că şi drama e de fapt o comedie, orice lucru tragic poate fi luat în derâdere.

Ai colaborat atât cu radioul cât şi cu televiziunea. Pe care le preferi?

Da, am colaborat şi cu televiziunea şi cu presa scrisă, însă prefer radioul, pentru că am mai multă intimitate şi e o pasiune mai veche. Însă dacă ar fi să aleg, aş alege oricând teatrul. Ar fi o dramă foarte mare pentru mine să nu pot să fac actorie.

Ce-i place: Îi plac oamenii ambiţioşi, care nu renunţă la visele lor. Îi place să fie pe scenă, în faţa publicului, care apreciază spectacolele de calitate. Iubeşte sportul, a făcut lupte libere şi karate, dar şi dans de societate. Apreciază sinceritatea oamenilor, dar şi modestia acestora.

Ce nu-i place: Nu-i place să piardă timpul degeaba. Nu apreciază ipocrizia şi oamenii care n-au curaj să spună lucrurilor pe nume. Nu-i place că piesele de teatru din timpul facultăţii se joacă atât de puţin.

Profil:

Data naşterii: 18 aprilie 1979 la Târgu-Mureş
Studii: Universitatea de Artă Teatrală, master în actorie
Profesie: actor
Stare civilă: necăsătorit
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite