Târgu-Mureş:Producţie redusă la Combinatul Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a solicitat Combinatului Chimic „Azomureş” o reducere a producţie astfel încât calitatea aerului din oraş să nu fie afectată.

Măsura a fost luată ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă şi se va extinde până în 16 august, adică pe toată durata codului galben de caniculă”, a precizat Dănuţ Ştefănescu, directorul executiv APM Mureş.


Primarul îndeamnă la proteste


Primarul Dorin Florea s-a arătat extrem de nemulţumit faţă de calitatea aerului din oraş în ultimele zile. Poluarea aerului a fost recunscută şi de reprezentanţii APM, care arată într-un comunicat că „în perioada 4-12 august, datorită emisiilor de poluanţi în atmosferă de la  SC AZOMUREŞ SA şi a condiţiilor meteo, aerul a prezentat o ceaţă asociată cu pulberi şi miros de amoniac (smog) în diferite zone ale municipiul Târgu-Mureş”. Edilul i-a cerut directorului APM să intervină, dar măsura de reducere a producţie a fost luată abia de ieri. De asemnea, primarul a îndemnat cetăţenii să reacţioneze la poluarea din ultima perioadă.  „Îi chem pe târgumureşeni la protest public. Mă voi pune în faţa lor şi vom ieşi în stradă. Ei (n.r. conducerea Combinatului) se aşteaptă  ca mâine poimâne cu cinism să ne dea măşti de gaze, sau probabil vine ministrul să ni le dea. Profitul e pe primul plan, nu contează că omori un oraş. Aşa ceva nu se poate accepta”, a precizat Dorin Florea.


Combinatul nu poluează


Potrivit ministrului Mediului, Borbely Laszlo, măsurătorile efectuate în ultima perioadă la Combinatul „Azomureş” au arătat că nu au fost depăşiri ale valorilor limită admisibile. Vinovat pentru mirosul înţepător de amoniac ar fi amplasamentul greşit al Combinatului. „Acum 40 de ani când a fost construit, Combinatul a fost amplat greşit, pentru că el nu trebuia făcut în oraş”, spune Borbely. Potrivit acestuia,  conducerea Combinatului s-a angajat în scris că va face unele investiţii pentru eliminarea poluării. „Combinatul a început unele investiţii, sunt în grafic cu lucrările şi urmărim aceste angajamente. În ceea ce priveşte mirosul, problema e locaţia Combinatului. Oricât am reduce poluarea nu vom putea neutraliza 100% acest miros. E foarte dificil a interveni cu măsuri drastice, pentru că se încadrează în normele Uniunii Europene”, a spus Borbely. Combinatul va investi circa 22 milioane de dolari până la sfârţitul anului 2011 şi 116 milioane de dolari până la sfârţitul anului 2015 pentru diminuarea poluării.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite