Târgu-Mureş: Proceduri anevoioase pentru montarea unei instalaţii de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedurile pentru montarea unei instalaţii de gaz pot depăşi două luni de zile
Procedurile pentru montarea unei instalaţii de gaz pot depăşi două luni de zile

Mii de mureşeni au semnat deja contracte individuale de furnizare a gazului metan. Procedurile biorocratice pentru obţinerea unui contor de gaz sunt greoaie şi pot dura peste două luni de zile.

Febra debranşărilor de la sistemul centralizat de termie a dus la creşterea numărului de contracte individuale de furnizare a gazului metan. Numpărul acestor contracte a fost cu 60% mai mare în ultimele trei luni ale acestui an, faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, în lunile iulie-septembrie 2010, fiind semnate peste 4.500 de contracte noi. Mureşenii care vor să-şi monteze o microcentrală trebuie să ştie că procedura este destul de anevoioasă, iar durata acesteia depăşeşte două luni de zile.

Primul pas, accordul de acces

 Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să completeze şi să depună la Centrul de Relaţii cu Clienţii al companiei E.ON Gaz de pe strada Gheorghe Doja o cerere pentru accordarea accesului la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Cererea trebuie să aibă anexate copia după actul de identitate al solicitantului, actul de proprietate al imobilului sau accordul proprietarului în cazul unui imobil închiriat şi accordul proprietarului în cazul racordării la o instalaţiei existentă deja.

„Acordul de acces se eliberează în termen de 30 de zile, acesta fiind transmis solicitantului fie direct prin poştă, fie prin intermediul mandatarului solicitantului”, a precizat Silviu Bucuroiu, purtător de cuvânt al Companiei E.ON Gaz.

Proiectare, montare şi recepţie

 Proprietarul trebuie apoi să contacteze o firmă care să realizeze proiectul pentru instalaţia de utilizare a gazului metan. Firma va solicita şi recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de către E.ON Gaz.

După avizarea proiectului de execuţie, o firmă autorizată de către ANRE şi aleasă de către client va executa lucrarea pentru instalaţia interioară de utilizarea a gazelor naturale. Proiectul pentru instalaţia interioară se avizează în termen de 30 de zile de la depunere”, a mai precizat Bucuroiu.

După ce lucrările au fost recepţionate de către E.ON Gaz Distribuţie, urmează semnarea contractului de furnizare a gazelor naturale. „Pentru încheierea acestuia solicitantul trebuie să se adreseze Centrului de Relaţii cu Clienţii al E.ON Gaz România cu actul de identitate, o copie după acordul de acces la sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi o copie a proceselor-verbale de recepţie a instalaţiei de utilizare”, a mai precizat Silviu Bucuroiu. Firma care a executat instalaţia trebuie să solicite E.ON  Gaz Distribuţie şi montarea contorului de gaz.

Cât costă întreaga procedură?

Costurile totale estimate pentru o instalaţie de utilizare, care include un  aragaz şi o centrală termică de apartament, se ridică la aproximativ 206 lei. În această sumă sunt incluse tarifele pentru eliberarea acordului de acces, pentru avizarea proiectului, pentru recepţia instalaţiilor interioare, pentru montarea contorului de gaze naturale şi pentru punerea în funcţiune a unui punct de ardere de tip aragaz şi tip centrală termică individuală.
 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite