Târgu-Mureş: Primul Centrul local de meteorologie din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul local de metorologie din Târgu-Mureş este primul de acest gen din ţară
Centrul local de metorologie din Târgu-Mureş este primul de acest gen din ţară

Începând de astăzi, la Târgu-Mureş funcţionează primul Centrul meteorologic local din ţară. Investiţia se ridică la circa 15.000 de euro, iar meteorologii mureşeni pot face prognoze meteo mult mai exacte pentru diferite zone din judeţ şi nu numai.


„Rolul Centrului local de meteorologie de la Târgu-Mureş este de a oferi detalii precise despre temperaturile şi precipitaţiile din bazinul Mureşului şi din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, pentru că de la Bucureşti sau Sibiu nu sunt atâţia angajaţi ca să urmărească imaginea radar în detaliu şi pentru aceste zone”, a precizat dr. Ion Sandu Director General al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

La inaugurarea de astăzi a participat şi Borbely Laszlo, ministrul Mediului şi Pădurilor. Acesta a precizat că în curând Centrului de meteorologie îi va fi accordat un spaţiu de 1.000 de metri îmn zona Aeroportului sportiv din Târgu-Mureş, dar va creşte şi numărul angajaţilor. "La acest centru sunt nouă meteorologi, dintre care doi pentru prognoza meteo, cinci pentru măsurătorile climatice şi unul pentru deservirea staţiilor automate. Ar mai fi nevoie de doi meteorologi, dar vom găsi posibilitatea să-i angajăm", a precizat ministrul.  

În prezent meteorologii centrului primesc imagini radar de la ANM Bucureşti, le analizează şi emit o prognoză meteo pentru localităţile din aceste zone. Mureşenii vor putea vedea această prognoză şi pe site-ul ANM. Dacă fenomenele meteo devin periculoase, meteorologii mureşeni pot alerta mult mai uşor autorităţle locale şi judeţene, care pot lua măsuri de protecţie.

Potrivit directorului ANM astfel de centre locale urmează să fie deschise şi la Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Buzău. "În ţară sunt şase centre meteorologice regionale, iar acesta de la Târgu-Mureş e primul centru local", a mai precizat dr. Ion Sandu.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite