Târgu-Mureş:Primăvara se numără cerşetorii pe străzile mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerşetorii au împânzit oraşul
Cerşetorii au împânzit oraşul

După câteva luni de „linişte”, cerşetorii au reapărut pe toată raza oraşului nostru. Poliţia Comunitară nu e capabilă să stopeze fenomenul, întrucât cerşetorii se întorc mereu la vechile obiceiuri, în ciuda amenzilor.

Din ce în ce mai mulţi cerşetori pot fi întâlniţi zilnic pe străzile din cartierele mureşene. Fenomenul nu poate fi stopat de autorităţi, întrucât amenzile nu-i sperie pe nevoiaşi, iar aceştia revin întotdeauna la „locul faptei”. De la începutul anului şi până în prezent, Poliţia Comunitară a aplicat 41 de sancţiuni unor persoane majore sau părinţilor copiilor care obişnuiesc să cerşească pe raza oraşului. „Chiar dacă într-un clasament al municipiilor reşedinţă de judeţ avem cei mai puţini cerşetori, problema este una constantă. Acum, în perioada sărbătorilor, numărul persoanelor care cerşesc a crescut, profitând de faptul că oamenii sunt mai darnici. Am intensificat acţiunile împotriva lor, dar fenomenul nu va putea fi niciodată stopat în totalitate, ci eventual estompat”, ne-a declarat Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Comunitare Mureş.

Valea Rece, izvor de cerşetori

Dacă în centrul oraşului nu există probleme de acest gen, în cartierele Dâmbu Pietros şi Tudor Vladimirescu situaţia este cu totul alta. Practic, este imposibil pentru mureşeni să circule în zonele respective fără să întâlnească un nevoiaş. „Majoritatea cerşetorilor adulţi provin din satele din apropierea Târgu-Mureşului, însă copiii sunt aproape toţi din Valea Rece. Părinţii lor sunt cei care îi trimit să facă rost de bani prin oraş”, a completat Bretfelean.

Mila, bat-o vina!

Singura modalitate prin care fenomenul cerşetoriei ar putea fi blocat este implicarea societăţii civile. Cu alte cuvinte, dacă nu le mai oferiţi bani cerşetorilor, cu atât cresc şansele ca aceştia să nu mai fie prezenţi pe străzile oraşului. „Eu le mai dau câte un leu, sau 50 de bani copiilor care îmi cer, dar nu foarte des, pentru că n-am întotdeauna mărunţiş. Mi-e milă de ei, se vede că nu au ce mânca. Uneori le dau pâine, nu bani, ca să fiu sigură că mănâncă ceva”, mărturiseşte Elmer Rozalia, 71 de ani, pensionară din Dâmbu Pietros.

Amenzile nu-şi fac efectul

Un cerşetor prins în flagrant primeşte de la Poliţia Comunitară o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Acest lucru nu îi sperie pe cei amendaţi, care pur şi simplu nu îşi plătesc contravenţiile. Majoritatea cerşetorilor e alcătuită din persoane de etnie romă fără un domiciliu stabil, pentru care cerşetoria e singura sursă de venit.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite