Târgu-Mureş:Portret-Zoltán Rab surprinde reacţiile oamenilor cu aparatul foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut la Sfântu Gheorghe, dar „Adoptat” de Târgu-Mureş, tânărul este pasionat de fotografie şi are la activ şase expoziţii personale.

Zoli este un fotograf desăvârşit, un tip care încearcă mereu să surprindă naturaleţea ipostazelor cu ajutorul unui aparat foto. Povestea lui începe în liceu, înainte să înceapă clasa a 10-a. „Mi-am cumpărat un aparat foto digital şi am început să fac multe fotografii. Atunci am şi început să merg la piesele de teatru şi am fost fascinat de spectacolul „Aşteptându-l pe Godot”, regizat de Tompa Gabor. A fost, practic, spectacolul care m-a determinat să devin un simpatizant al teatrului şi de atunci am şi început să realizez fotografii la spectacolele de teatru. Mă atrăgea expresia feţelor actorilor şi situaţiile interpretate de aceştia şi era o misiune de-a mea să „prind” toate acestea cu ajutorul camerei. Încă din clasa a 10-a ştiam că vreau să devin fotograf”, recunoaşte Zoli.

Expoziţii de liceu

Chiar dacă era elev, pasiunea pentru fotografie l-a cuprins în totalitate, astfel că la scurt timp după ce şi-a luat aparatul, a organizat prima sa expoziţie personală. „Au fost două expoziţii extrem de importante pentru mine în anul acela. Mai întâi, a fost vorba de prima mea expoziţie, chiar la liceu, în care am prezentat peisaje şi elemente naturale, căci atunci încă nu pozam oameni. Cea de-a doua a fost pe holurile teatrului din Sfântu Gheorghe, la recomandarea unui actor care a jucat în „Aşteptându-l pe Godot”, în care prezentam ipostaze din piesă. Expoziţia a însemnat enorm pentru mine, elev de liceu, mai ales că a fost deschisă înainte de ultima reprezentaţie a piesei”, spune fotograful. Faptul că fotografie de teatru îl pasionează reiese şi din faptul că de şase ani încoace nu a lipsit, ca fotograf acreditat, de la Festivalul de Teatru din Sibiu, „cel mai important eveniment al anului”, pentru Zoli.

Fotografii ziaristice

Încă din liceu, tănărul colaborează cu diverse agenţii de presă, iar pozele sale au fost şi sunt foarte apreciate. Îi place să surprindă momentul şi reacţiile oamenilor pe care îi surprinde în fotografiile sale şi, spune el, a învăţat să facă pozele încă „din aparat”, adică fără să fie nevoie de modificări ulterioare. „Fotografia mea preferată este de la un meci de baschet al celor de la BC Mureş şi îi înfăţişează pe Borbely Laszlo şi pe Szalkay Jozsef (preşedintele celor de la BC Mureş n.r.) într-un moment în care reacţionau la o decizie a arbitrului. Îmi place pentru că relevă tensiunea meciului”, afirmă băiatul. Având în vedere că studiază traducerile la facultate, el îşi doreşte să devină traducător, dar în paralel cu fotografia. „Lucrez ca şi cameraman şi fotografia este atât o pasiune, cât şi o meserie, dar visez ca în paralel cu asta să fiu şi traducător”, declară Zoltán Rab.

Profil
Născut

25 februarie 1989, la Sfântu Gheorghe

Activitate
Fotograf, cameraman

Educaţie
Student la Universitatea Sapientia din Târgu-Mureş la „Traduceri şi Interpretare”

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Îmi place să jonglez. Am un instrument de jonglat numit „Diabolo”, dar din păcate nu prea am foarte mult timp ca să mă ocup de asta. Îmi place teatrul foarte mult, asta având şi legătură cu fotografia, căci îmi place să pozez piese de teatru. O altă pasiune de-a mea este alpinismul”

Ce nu-i place
„Nu îmi place frigul, suport foartev greu temperaturile scăzute de afară. Nu-mi plac absolut deloc filmele de groază şi nu-mi plac pozele făcute cu telefonul mobil”

Întrebări şi răspunsuri

Ai un fotograf preferat?

Z.R.: Da, îmi place foarte mult de Andrei Pungovschi, un renumit fotograf de presă din România. Îmi place stilul lui, pentru că acceptă situaţii riscante pentru o fotografie cu adevărat reuşită.

Ce părere ai despre fotografii din Târgu-Mureş?

Z.R.: Când am venit la Târgu-Mureş am auzit că urma să aibă loc o întâlnire a fotografilor tineri din oraş, la care mă aşteptam să fie puţină lume. Spre surprinderea mea au fost prezenţi cam 25 de persoane. Mă bucur să văd că multor tineri le place fotografia, mă bucur să văd că există o comunitate vastă de fotografi aici.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite