Târgu-Mureş: Portret/ Vlad Lipovanu, omul din spatele „Lecturilor urbane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Lipovanu este tânărul care a implementat proiectul „Schimb de cărţi” şi a adus „Lecturile urbane”  în Târgu-Mureş. Acum, alături de alţi voluntari, doreşte să cureţe judeţul de gunoaie.

Vlad Lipovanu este pasionat de lectură încă din copilărie, când pe lângă temele pe care le făcea la matematică, citea cărţi despre dinozauri. De la pasiunea pentru cărţi şi până la a pune bazele unor proiecte având ca temă principală lectura, n-a fost decât un singur pas.
„Schimb de cărţi” şi „Lecturi urbane”

Vlad Lipovanu a găsit pe Internet date despre proiectele „Schimb de cărţi” şi „Lecturi urbane” şi a dorit să le implementeze şi la Târgu-Mureş. Ceva în sufletul său îi spunea că mureşenii au nevoie de aşa ceva. „Am început proiectul „Schimb de cărţi” în mai 2009 din dorinţa de a cunoaşte oameni noi, cu care să discut şi altceva în afară de banalităţile cotidiene. Simţeam că şi alţii doresc acest lucru, aşa că am început promovarea proiectului şi am organizat diferite întâlniri într-o cafenea din oraş. Spre bucuria mea, cititorii au venit şi au schimbat cărţi între ei. La cea mai recentă întâlnire am organizat şi nişte lecturi publice, la care au participat diferite personalităţi care au citit în faţa celor prezenţi”, spune Vlad Lipovanu.

Văzând că numărul mureşenilor care redescoperă cărţile începe să crească, tânărul a decis că lectura trebuie promovată în orice loc şi aşa s-a născut ideea „Lecturilor urbane”. „Proiectul fusese iniţiat în Bucureşti, unde oamenii citeau în metrou. M-am gândit că lucrul acesta se poate întâmpla şi la Târgu-Mureş, cu toate că mulţi nu mi-au dat mari şanse de reuşită”, spune Vlad.

Până acum au avut loc două ediţii a „Lecturilor urbane”, una desfăşurată într-un autobuz, iar cea de-a doua în parcul din centrul oraşului. „La cea mai recentă ediţie am împărţit şi cărţi gratis cititorilor, iar mulţi dintre ei s-au oprit alături de noi să citească. Următoarea ediţie a proiectului va avea loc în această lună, cel mai probabil în Complexul de Agrement »Weekend»”, a precizat Vlad Lipovanu.

Război contra gunoaielor

Un alt proiect în care Vlad Lipovanu s-a implicat cu drag vizează ecologizarea judeţeului Mureş. „Mereu am avut reticenţe faţă de proiectele legate de ecologie, dar „Let’s Do It Romania” mi s-a părut inedit pentru că presupune curăţarea întregii ţări într-o singură zi”, spune Vlad. Tânărul face parte din echipa de coordonare a proiectului pe judeţul Mureş.

Cei care vor să devină voluntari în proiect se pot înscrie pe www.letsdoitromania.ro , iar în final sperăm ca numărul acestora să ajungă la 5.000 de persoane”, spune Vlad Lipovanu. Momentan, voluntarii au identificat gunoaiele din judeţ şi se pregătesc pentru data de 25 septembrie, când vor face curăţenia.

Întrebări şi răspunsuri:
Eşti implicat în atâtea proiecte. Tu mai ai timp să citeşti?
Nu pot să nu citesc măcar o oră pe zi dintr-o carte, pentru că lectura a ajuns să fie pentru mie ca un viciu, de care nu pot scăpa. Citesc orice, chiar şi cărţi de filosofie, care îmi iau şi două săptămâni până să le termin, pentru că stau cu dicţionarul lângă mine, ca să înţeleg unii termeni.

Care e cea mai mare provocare pentru tine?
Voi munci pe cont propriu. Am lucrat timp de trei ani la o companie de IT ca şi coordonator de departament, iar acum voi deveni freelancer pe partea de comunicare online şi web design. Sper să-mi demonstrez mie că mă descurc şi că pot fi propriul meu şef.

Ce-i place:
Îmi place când mi se răspunde la salut în autobuz. Îmi place ploaia. Apreciez oamenii activi şi cu iniţiativă. Îmi place cafeaua de dimineaţă. Îmi plac chefurile cu prietenii, dar îmi place şi să mă retrag uneori departe de oameni şi de civilizaţie. Îmi place să socializez, să povestesc cu oamenii şi să cânt, deşi cânt foarte prost.

Ce nu-i place:
Nu-mi place când văd oameni care-şi aruncă ţigările pe jos. Nu suport indiferenţa şi nu agreez oamenii care se panichează foarte repede în loc să găsesscă soluţii. Nu-mi place să mă trezesc devreme dimineaţa. Nu suport să pierd vremea de pomană. Nu-mi plac şoferii care nu opresc la trecerea de pietoni.

Profil:
Data naşterii: 17 iunie 1985 la Târgu-Mureş
Studii: SNSPA, specializarea Comunicare socială
Profesie: freelancer
Stare civilă: Necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite