Târgu-Mureş:Portret-Viaţa lui Soos Tibor se învârte în jurul baschetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul spune o poveste de succes în care baschetul ocupă prim-planul, indiferent dacă e vorba de jocuri în curtea şcolii, pe terenul de joc sau pe bancă, din postura de antrenor.

Aruncările la coş sunt specialitatea casei pentru Soos Tibor-Zsolt. Joacă baschet de când se ştie, dar a început să practice sportul într-un cadru organizat abia la 14 ani. „Până atunci jucasem în curtea şcolii. Nu există un motiv anume pentru care m-am apucat de acest sport. Pot spune doar că din momentul în care am pus mâna pe o minge de baschet m-am simţit atras de între fenomenul pe care îl implică”, povesteşte bărbatul. De atunci, baschetul a devenit cel mai important element din viaţa lui Zsolt. Nu îl interesa nimic altceva şi de aceea dădea dovadă de ambiţie şi o voinţă de fier de fiecare dată când juca. „Mă trezeam cu baschetul în gând şi adormeam cu el. Jucam dimineaţa, după-masa şi seara”, afirmă mureşeanul. Zsolt a făcut parte din echipa BC Mureşului care a reuşit performanţa de a promova în premieră în liga naţională de baschet, sub comanda lui Mihai Corui. De atunci, echipa mureşeană a devenit cea mai iubită formaţie de club din oraş, atrăgând un public numeros la fiecare meci disputat în Sala Sporturilor din Târgu-Mureş.

Caută jucători de clasă

La 22 de ani a decis să se ocupe de pregătirea copiilor şi să-i introducă în lumea baschetului pe cai care visau să calce pe urmele marilor jucători de pe mapamond. A ajuns antrenorul mai multor grupe de copii de la Baschet Club Mureş, fiind unul dintre cei mai apreciaţi. „Mereu mi-a plăcut să mă aflu în preajma copiilor şi să le transmit dragostea faţă de sport în general şi baschet în special. De accea mi-a făcut plăcere să mă apuc de antrenorat. Am ajuns un antrenor sever atunci când e cazul, dar totodată foarte apropiat de elevii mei. Cred că m-am născut pentru a antrena copii şi îmi doresc enorm să găsesc cât mai mulţi puşti talentaţi”, spune bărbatul. De când antrenează, Zsolt a obţinut foarte multe rezultate de prestigiu pentru baschetul infantil mureşean. „Cel mai frumos moment a fost anul trecut, când la campionatul naţional de mini baschet am luat locul 3 din 39 de echipe, la grupa de baby baschet, şi cu echipa de mini baschet am obţinut locul 2 din 52 de echipe. Am doi jucători în lotul naţional al României”, spune cu mândrie antrenorul. Performanţele l-au adus chiar pe banca naţionalelor României de baschet-copii. „Anul trecut şi eu am fost convocat la lotul naţional de under-13 ca antrenor secund iar anul acesta la lotul de under-14, ca antrenor principal.Pot spune despre acestea că sunt cele mai fericite momente din cariera mea de antrenor”, declară Soos Tibor-Zsolt.

Profil

Născut
17 aprilie 1984, la Târgu-Mureş

Educaţie
Colegiul de Măiestrie Sportivă şi Acrobatică

Activitate

Antrenor de baschet

Stare civilă

Necăsătorit

Ce-i place
„După baschet, cea mai mare pasiune a mea e să trag de fiare. Aproape zilnic merg la sală. Îmi place să ascult muzică şi să dansez, să ies cu prietenii în oraş. Îmi place lectura foarte mult, îmi plac şi plimbările şi apreciez timpul petrecut în preajma copiilor”, recunoaşte Zsolt.

Ce nu-i place
„Sunt o fire încăpăţânată şi nu prea îmi place să mi se spună ce am de făcut. Nu îmi plac oamenii cu două feţe sau care încearcă mereu să iasă în evidenţă cu nimic. Nu îmi place să pierd timpul fără motiv”, spune bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri

Care crezi că e nivelul baschetului infantil în Mureş?

S.T.: Părerea mea este că baschetul la nivel de copii în Mureş este unul mulţumitor şi într-o continuă ascensiune.

Cât de important e baschetul şi sportul în general pentru dezvoltarea fizică şi mentală a unui copil?
S.T.: Nu de mult s-a făcut o cercetare în care s-a dovedit că baschetul este cel mai recomandat sport pentru copii şi tineret.Practicarea baschetului îmbunătăţeşte calităţile fizice precum: forţa, îndemânarea,viteza şi rezistenţa. Contribuie la dezvoltarea fizică armonioasă a corpului şi constituie un mijloc de dezvoltare a calităţilor psihice.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite