Târgu-Mureş:Portret-Trei decenii de rock cu Novák József

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa mureşeanului este strâns legată de muzică, formaţia fondată de el în 1978, Nowax, fiind activă şi astăzi.

Când spui Novák József, spui rock mureşean de calitate. Respectabilul domn este o veritabilă legendă vie a muzicii mureşene. „La 7 ani am început să cânt la vioară. Mie nu prea-mi plăcea, dar vroiam să le fac pe plac părinţilor”, spune domnul Novák. Asculta rock constant şi era un mare fan al unor trupe precum Black Sabath sau Pink Floyd, astfel că în liceu a înfiinţat prima sa trupă, Stratus.

A urmat apoi Marlborock, cu care am pătruns pe scenele importante ale oraşului. Într-o zi, m-am certat cu bateristul trupei şi la nici un minut după aceea am ajuns eu la tobe, demonstrându-le tuturor că sunt bun. În 1973 am ajuns în formaţia Montana, iar după câţiva ani a ajuns şi fratele meu, chitarist, acolo. În 1978 am decis amândoi să întemeiem propria noastră trupă, pe care am numit-o Nowax, după numele nostru de familie. În acelaşi an a apărut în România şi formaţia Iris, aşadar se poate vorbi despre o istorie în muzică”, afirmă mureşeanul.

Aventuri în comunism

În 1978 a avut loc primul concert marca Nowax, iar de atunci, trupa a câştigat teren, fiin prezentă mereu în localuri din oraş, dar şi din judeţele vecine. După ce băieţii au înregistrat primele lor piese în studio, au participat la primul lor festival, Bradul de Argint, de la Miercurea Ciuc. „Cu câteva minute înainte să urcăm pe scenă, ne-am auzit una din piesele înregistrate, la radio. A fost ceva senzaţional. Apoi am cântat şi am câştigat primul loc la festival”, povesteşte domnul József. Că trupa era iubită pe plan local o demonstrează şi faptul că în anii 80, Nowax a ocupat prima poziţie pe topul radio-ului local timp de 6 luni, pe baza preferinţelor publicului. Era normal, aşadar, ca la concertele lor să fie prezente sute sau mii de persoane. Dar Securitatea era pe urmele băieţilor, care nu aveau voie să întărâte prea tare poporul... „În 1980 am decis să facem un concert mare la cinema Arta. Unul era programat de la ora 17.00, celălalt de la ora 20.00. Ei bine, oamenii au venit toţi încă de la ora 17.00. În loc de 600 de oameni în sală, capacitatea de la Arta, am avut din start aproape 1.400 de persoane. A fost circ, oamenii au spart căile de acces, stăteau câte trei pe un scaun, ce mai... de nedescris, ce show a fost! Evident, a doua zi am fost luaţi pe sus şi am petrecut câteva ore la interogatoriu. Am fost interzişi în dese rânduri în acei ani, dar niciodată nu au putut să ne oprească, pentru că eram iubiţi”, mărturiseşte bateristul trupei Nowax.

Decenii de rock de calitate

La aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea trupei, băieţii au prezentat publicului primul lor disc, în cadrul unui concert grandios la Palatul Culturii. Şase din cele 12 piese proprii adunate în albumul „Repülj Repülj” fuseseră interzise pe timpul lui Ceauşescu. Acum, la 32 de ani de la înfiinţarea Nowax şi după patru deceni în slujba rock-ului, Novák József visează la un nou concert de excepţie. „Mi-ar plăcea să cântăm la Peninsula, dar vopm vedea ce va fi. Dacă mai trăim, mi-ar plăcea să mai organizăm un concert ca pe vremuri”, spune cu mult umor artistul.

Profil

Născut

23 martie 1956, la Târgu-Mureş

Educaţie
Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Ciuj-Napoca, secţia design

Familie
Căsătorit, are o fiică

Ce-i place
„Arta plastică mă pasionează enorm. Îmi place să pictez, mă atrag arhitectura şi sculptura, dar designul îmi place cel mai mult. De câţiva ani fac steme şi blazoane istorice din zona Transilvaniei”


Ce nu-i place
„Nu-mi plac delăsarea, neseriozitatea şi prostia. Mă deranjează când cineva face o şcoală şi nu se foloseşte de lucrurile învăţate acolo. Târgu-Mureşul, ca oraş, a pierdut mult din identitatea de altă dată. Târgu-Mureşul nu mai este centrul cultural care era mai demult”

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă rockul pentru dumneavoastră?

N.J.: E o parte din viaţa mea. În 1968 am intrat în lumea rock-ului, petrecând mult timp cu urechile aciuite către muzica asta. Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin... de la ei a început totul. Eu şi băieţii am putea cânta zile întregi fără oprire, atât de mult înseamnă muzica pentru noi şi un asemenea repertoriu avem. Rock-ul înseamnă sufletul şi tinereţea noastră. Atunci când sunt la tobe, uit de vârstă şi mă cuprinde adrenalina.

Ce rol credeţi că aţi avut în vieţile oamenilor?
N.J.: Ştiu că oamenii ne-au apreciat şi încă ne apreciază, chiar dacă au ajuns şi ei la o vârstă. Cei care acum câteva zeci de ani săreau în faţa scenei, vin acum la concerte de mână cu nepoţii sau copiii şi ne povestesc cum la concertele noastre şi-au cunoscut viitorul soţ sau soţie sau ne amintesc cum am cântat noi la nunta lor şi le-a plăcut.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite