Târgu-Mureş:Portret-Susana Oprea, de aproape 40 de ani educă micuţii la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educatoarea de la Grădiniţa nr. 4 din Târgu-Mureş este iubită de copii deoarece le este mamă timp de patru ore în fiecare zi. E de notorietate faptul că părinţii au mai mare încredere în cadrele didactice în vârstă, deoarece experienţa lucrativă îşi spune cuvântul fără greş. În cazul educatoarelor, Susana Oprea este un exemplu de implicare şi sacrificiu pentru „copiii ei”.

A studiat la Bistriţa pentru a deveni educatoare imediat după absolvirea unui liceu cu profil real. „Îmi plăceau limbile străine, în special franceza şi rusa, cum era pe vremea mea. Mi-am dat seama că am o înclinaţie spre educaţie şi din acest motiv am ales să devin educatoare. Am avut parte de profesori excelenţi, foarte severi, dar totodată înţelegători, iar datorită mediei de absolvire de peste 9.00, am fost repartizată la Târgu-Mureş”, povesteşte doamna Oprea.

Directoare de grădiniţă

În 1974, pe atunci tânăra absolventă a Institutului Pedagogic din Bistriţa a fost repartizată la Grădiniţa numărul 5. Pasionată de muncă, ea a reuşit în numai 6 ani să devină directoarea insituţiei. „Copiii erau minunaţi, îmi făcea plăcere să merg la lucru. Prin forţe proprii am amenajat clădirea instituţiei şi, alături de părinţi, am dotat grădiniţa cu foarte multe materiale didactice. A fost o perioadă foarte frumoasă din viaţa mea, în care am devenit, practic, o educatoare adevărată”, mărturiseşte femeia. Din 1984, locul de muncă al acesteia a rămas acelaşi: Grădiniţa cu program prelungit numărul 4, din cartierul Tudor Vladimirescu. În cei peste 25 de ani petrecuţi acolo, Susana Oprea a modelat viitorul a numeroase generaţii de copii mureşeni. „Când sunt la lucru, devin mama acelor copii. Eu ţin foarte mult la ei, iar ei îmi împărtăşesc afecţiunea şi mă ascultă. Ei simt că le vreau binele şi îi educ pentru viaţă. Este foarte important ca ei să ajungă în clasa I având cunoştinţe de bază de aritmetică, un vocabular cu peste o mie de cuvinte şi o înclinaţie artistică”, spune educatoarea.

Serbări pentru viitorul copiilor


Una din cele mai plăcute activităţi pe care le întreprinde educatoarea o reprezintă serbările festive, organizate cu cei mici. „E o plăcere să construiesc scenete cu ei, să îi ajut să cânte şi să văd fericirea în ochii părinţilor atunci când fiii şi fiicele lor urcă pe scenă. Practic, spectacolele îi transformă pe copii în veritabili actori. Serbările sunt momentele cele mai plăcute şi totodată cele mai dificil de realizat, dar sunt o parte importantă a vieţii mele. Îmi va fi foarte greu să renunţ la această meserie la vremea pensionării, pentru că toţi copiii îmi vor lipsi”, declară Susana Oprea.

Profil

Născută
28 aprilie 1951, la Sânmihaiu de Pădure, comuna Beica, judeţul Mureş

Educaţie
Institutul Pedagogic din Bistriţa

Activitate
Educatoare

Stare civilă
Căsătorită, un copil


Ce-i place

„Îmi plac foarte mult plimbarile în natură, deoarece mă relaxează după o perioadă dificilă la serviciu. Îmi place să ascult muzică populară şi uşoară, în special românească. Iubesc să citesc în timpul liber şi îmi place traiul la ţară”, recunoaşte educatoarea.

Ce-i nu-i place

„Nu suport minciuna, ipocrizia şi laşitatea. Nu-mi place când oamenii nu respectă mediul înconjurător şi nu se respectă între ei. Este multă muncă în formarea caracterului unui om, iar viaţa trebuie neapărat să fie preţuită.”, spune doamna Oprea.


Intrebari si raspunsuri

Cum s-au schimbat copiii de-a lungul timpului?


S.O.: Astăzi, copiii sunt mai agitaţi, deţin mai multe informaţii. Ei au multă imaginaţie şi iniţiativă. E o diferenţă mare între copiii pe care îi educam la începuturi şi cei de acum, e evidentă evoluţia generaţiilor.

Aveţi un sfat pentru viitoarele educatoare?

S.O.: Le spun din start că nu va fi uşor, căci norma de lucru va fi mărită. Pentru un proces didactic bun ar trebui să fie maxim 20 de copii într-o grupă. Tinerele care vor să fie educatoare trebuie să gândească bine. E o meserie plăcută, dar deloc uşoară, iar remuneraţia este mică.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite