Târgu-Mureş:Portret-Stanca Rusu cântă muzică house la vioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stanca Rusu
Stanca Rusu

Stanca studiază vioara de mică, iar recent face parte dintr-un poiect muzical unic în România, care îmbină muzica house cu sunetul intrumentelor clasice. Ea a început cursurile de vioară de mică , urmându-le în acelaşi timp pe cele de înot, balet, tenis şi gimnastică ritmică.

fesoară de vioară şi atât pe mine cât şi pe sora mea ne putea zilnic să studiem ore în şir. Ţin minte că plângeam când îi vedeam pe ceilalţi copii afară cum se joacă, iar eu trebuia să repet într-una. Pe moment nu realizam cât de utile îmi vor fi acele ore, dar acum ştiu că mi-au prins bine”, mărturiseşte Stanca.

Talent recunoscut
Rezultatele muncii intense n-au întârziat să apară. „De la sapte ani am început să merg la concursuri naţionale până în clasa a IV-a şi din clasa a V-a la olimpiade. În clasa a VI-a am luat premiul II la Olimpiada naţională de muzică”, spune Stanca. După doisprezece ani de vioară, tânăra se decide să renunţe la instrument.

„Am fost mereu o fată rebelă, iar în clasa a XII-a am decis să renunţ la studiile muzicale. Astfel, spre disperarea părinţilor mei, am dat admitere la Facultatea de Ştiinţe Politice la Cluj. Părinţii mi-au acceptat într-un final decizia şi m-au sprijint, sperând mereu că poate, în timp, voi relua şi studiile muzicale. În ultimul an de facultate am ascultat rugămintea mamei, care mă implora să mă înscriu totuşi şi la Conservator. Am optat pentru muzicologie şi am intrat prima, spre bucuria părinţilor mei”, spune tânăra. Cursurile i s-au părut floare la ureche Stancăi, o artistă obişnuită cu studiul intens al istoriei muzicii, dar şi cu scena Filarmonicii din Tîrgu-Mureş, unde cânta la vioară arii celebre în faţa unui public distins.


Alt tip de public


De anul trecut însă  a decis că are din nou nevoie de o schimbare. „Mi-am întâlnit un prieten bun, Felix Moldovan, care a colaborat ca şi percuţionist cu trupe precum Morandi, VH1, Spin, iar el căuta o violonistă pentru un proiect inedit în România, bazat pe o fuziune între muzica mixată de un DJ şi cea cântată la instrumente muzicale”, mărturiseşte Stanca.  Astfel, tânăra a ajuns să cânte la vioară cele mai la modă piese house, în cadrul proiectului „Versus Project”. „E oarecum ciudat şi în acelaşi timp interesant că am ajuns să cânt la vioară în cluburi, în faţa unui public cu berea în mână, care ţipă şi dansează. Eu eram obişnuită cu un altfel de public, dar îmi place această nouă provocare şi mă bucur că pot face mereu ceva nou”, mărturiseşte Stanca.


Întrebări şi răspunsuri:
E greu să cânţi la vioară?
Da, vioara e un intrument greu, pentru că efectiv sunetul şi acurateţea notei e dată de mâna instrumentistului. E nevoie de multă muncă şi repetiţie asiduă, dar în primul rând de talent. Contează mult ce şi cum transmiţi prin suntul viorii, dar şi tehnica pe care o ai, ce arată cât de evoluat eşti.
Poţi cânta la vioară orice piesă?
Da, mi-e de ajuns să o aud şi apoi o pot interpreta şi eu la vioară. Aşa se întâmplă şi în cadrul acestui proiect, pur şi simplu DJ-ul îmi pune o piesă, iar eu, simţind linia melodică o interpretez.


Ce-i place:
Îmi place să stau cu prietenii, să mă distrez şi să cunosc oameni noi. Iubesc sportul, îmi place să schiez, dar am încercat şi sporturi extreme, cum ar fi snowboard sau bungee jumping. Ador călătoriile. Îmi place să gătesc şi să inventez feluri noi de mâncare. Sunt o fire curioasă, îmi place mereu să descopăr lucruri noi.


Ce nu-i place:
Nu-mi place minciuna. Nu-mi plac oamenii cu două feţe. Nu suport regulile care mi se impun. Nu-mi place să fiu constrânsă să fac ceva ce nu-mi place. Nu-mi place să fac curăţenie sau să spăl vase, deşi trebuie. Nu-mi place să merg la „shopping”.


Profil:
Data naşterii: 28 iunie 1987 la Târgu-Mureş
Studii: Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca
Profesie: studentă, violonistă
Stare civilă: necăsătorită
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite