Târgu-Mureş:Portret-Sergiu Dur, mureşeanul căruia hockey-ul i-a schimbat viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Dur
Sergiu Dur

Sergiu Dur practică hockey-ul pe iarbă de 11 ani, timp în care a obţinut medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. Nu multă lume este la curent cu existenţa echipei locale de hockey pe iarbă, în ciuda faptului că CSS Târgu-Mureş a obţinut rezultate de prestigiu pentru sportul mureşean de-a lungul existenţei. Sergiu este unul din puţinii mureşeni care, din dragoste pentru sport, a adus glorie oraşului nostru.

„Eram în clasa a treia când într-o oră de dirigenţie a venit antrenorul echipei de hockey în clasă, cu o crosă şi o minge de hockey în mână. Ne-a explicat câte ceva despre acest sport şi ne-a întrebat dacă am fi interesaţi să-l practicăm. Eram atras de sport, în special de fotbal, dar când am văzut crosa, ceva inexplicabil s-a întâmplat şi m-a determinat să mă înscriu în echipă. Din 10 băieţi, câţi eram în clasă, 8 ne-am înscris şi pe parcurs am rămas 3 care am practicat sportul de performanţă. Oricum, echipa era formată exclusiv din elevi de la Şcoala Generală numărul 13”, povesteşte băiatul. Chiar dacă nu existau condiţii de pregătire prea bune, farmecul sportului cu crosa de lemn l-a determinat pe Sergiu să muncească din greu pentru a ajunge să joace meciuri oficiale.

Primul meci, prima victorie
După exact un an de la înscriere, în 1999, dorinţa i-a fost îndeplinită chiar în Sala Polivanetă din Târgu-Mureş, cu ocazia unui meci cu echipa de hockey din Sfântu Gheorghe. „Am intrat ca rezervă la scorul de 10-0 pentru noi. De pierdut nu mai aveam cum să pierdem, însă era foarte important ca scorul să rămână intact, pentru că pariasem cu adversarii noştri că 10-0 urma să fie scorul final. Ca portar, rolul meu a fost acela de a apăra toate şuturile adversarilor, lucru pe care l-am reuşit. Colegii mei m-au răsplătit după meci cu un suc”, povesteşte amuzat sportivul.

Cel mai bun portar
De trei ori campion naţional, vicecampion naţional şi medaliat cu bronz, mureşeanul a apărat şi buturile porţii echipei României în cadrul Cupelor Balcanice desfăşurate în Bulgaria şi Serbia. În 2000, Sergiu a primit distincţia pentru cel mai bun portar de hockey pe iarbă din România. „Datorez foarte mult hockey-ului, pot spune că mi-a schimbat viaţa. Am văzut în timpul campionatelor şi cantonamentelor la care am participat, practic, toată ţara şi am avut posibilitatea să vizitez ţări străine alături de lotul naţional. Acest lucru m-a ajutat să mă dezvolt ca individ. Nu voi renunţa niciodată la practicarea acestui sport, chiar dacă va fi vorba de meciuri amicale, pentru că hockey-ul înseamnă spirit de echipă, prietenie şi fair-play”, afirmă Sergiu Dur.

Profil

Născut
22 septembrie 1987, Târgu-Mureş

Educaţie
Colegiul Economic Transilvania

Activitate
Student, hockeist

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Iubesc sportul, sunt o fire activă. Îmi plac oamenii modeşti şi cinstiţi. În timpul liber, îmi place să mă uit la filme şi să ascult muzică, în special trance şi blues-uri. Îmi place să petrec timpul alături de prietena mea. Îmi place Rapidul”, recunoaşte Sergiu.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac politicienii şi nu suport corupţia şi minciuna. Şofer fiind, nu-mi place aglomeraţia din traficul târgumureşean. Nu-mi place combinatul Azomureş, pentru că locuiesc în apropiere şi din păcate inhalez aerul poluat de acesta”, spune tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce lipseşte echipei din Mureş la ora actuală?

S.D.: Lipsesc sponsorii. Echipa e într-o situaţie critică din acest punct de vedere, neavând nici măcar echipamentul necesar pentru practicarea sportului. Abia de câteva luni a reuşit antrenorul nostru să găsească o sală pentru antrenamente.


Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să facă hockey?

S.D.: Hockey-ul e un sport foarte frumos, care întăreşte caractere. Le recomand copiilor să fie serioşi şi să îşi dorească să joace pentru echipa naţională. Nimic nu se compară cu emoţiile pe care le ai, ca sportiv, când ţi se intonează imnul la meciuri.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite