Târgu-Mureş:Portret-Pentru Tunde Palosi, baschetul a devenit un mod de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunde Palosi
Tunde Palosi

Născută la Braşov, dar crescută în Târgu-Mureş, tânăra este una dintre cele mai tinere antrenoare de baschet din oraşul nostru. Pentru Tunde, baschetul a fost o chestiune de destin. De mică îi plăcea sportul, însă a început să practice baschetul într-un mod organizat abia în clasa a 11-a.

„Am fost selectată în echipa şcolii, iar de atunci am început să petrec tot mai multe ore în sala de sport. M-am îndrăgostit din prima şi iremediabil de bashet. De atunci, acest sport a început să conteze enorm pentru mine şi i-am acordat foarte mult din timpul meu”, spune tânăra.

Antrenoare la 19 ani

Deoarece simţea că îi poate educa pe cei mici în spiritul de fair-play tipic baschetului, absolventa Liceului Pedagogic a decis să înfiinţeze propria şcoală de baschet. „Imediat după ce am absolvit liceul, am înfiinţat Blue Angels, un club de baschet juvenil în care erau înscrise 16 fetiţe cu vârsta între 8 şi 12 ani. E un sentiment extraordinar să antrenez, mi-a plăcut foarte mult modul în care copiii mi-au demonstrat că iubesc sportul şi sunt receptivi la indicaţiile mele. Chiar dacă e o responsabilitate enormă, dacă faci un lucru cu pasiune rezultatele nu întârzie să apară”, afirmă antrenoarea. Un element foarte important al activităţii sale era educarea micuţilor nu doar în ceea ce priveşte baschetul, ci şi viaţa de zi cu zi. Pentru Tunde, e foarte important ca elevii ei să înveţe cât mai multe lecţii de viaţă prin intermediul antrenamentelor.

A luat naştere BC Together

Timp de un an, tânăra a antrenat de una singură la Blue Angels, dar în tot acest timp a ţinut legătura cu Mihai Corui, unul din simbolurile baschetului mureşean, care antrena formaţia Gaz Metan Mediaş în acea perioadă. „Imediat după ce domnul Corui a părăsit echipa din Mediaş, am format clubul BC Together. Am avut multe de învăţat de la acesta, experienţa sa în baschet fiind enormă”, mărturiseşte Tunde. Grupa de băieţi a clubului a obţinut prima poziţie la turneul organizat recent de Liceul cu Prgram Sportiv, iar fetele au terminat pe locurile 3 şi 4 la turneul de la Arad, de la începutul anului.

Baschetul, o chestiune de viaţă

De curând, Tunde se ocupă şi de grupa de majorete a clubului BC Together. „E ceva cu totul special şi diferit de baschet, dar fetiţele sunt foarte jucăuşe şi prind repede mişcările. Îmi doresc să creez un club puternic de majorete la BC Together, iar viitorul sună bine”, recunoaşte fata. Cât despre baschet, acesta rămâne prioritatea numărul unu pentru ea. „Nu voi renunţa la baschet niciodată, e mult prea important pentru mine. A devenit un mod de viaţă”, declară Tunde Palosi.

Profil

Născută
6 aprilie 1989 la Braşov

Educaţie
Liceul Pedagogic Mihai Eminescu (studentă la Iaşi)

Activitate
Profesoară, antrenoare şi studentă

Stare civilă
Necăsătorită

Ce-i place

„Îmi plac simplitatea, creativitatea şi oamenii în general. Îmi place să învăţ lucruri noi, indiferent de domeniu. Sunt o fire sportivă, dar ştiu să apreciez şi cărţile, îmi place să citesc. Apreciez deosebit de mult ieşirile în natură, mă relaxează”, spune Tunde.

Ce nu-i place
„Nu suport aglomeraţia din oraş. Nu îmi plac absolut deloc minciuna şi superficialitatea unor oameni. În plus, nu-mi place să văd că tinerii petrec prea mult timp uitându-se la televizor. Consider că asta îi îndobitoceşte”, e de părere antrenoarea.

Întrebări şi răspunsuri
Ai vreun club de baschet preferat?

T.P.: Da, Baschet Club Mureş este o echipa la care am ţinut enorm şi care m-a îndrumat, practic, către baschet. Chiar dacă nu mai sunt o fană atât de înfocată ca acum câţiva ani, urmăresc meciurile băieţilor şi le ţin pumnii mereu. Echipa are nevoie de sprijinul mureşenilor.

Ce şanse le acorzi Tigrilor în play-off?
T.P.: Sunt foarte bucuroasă pentru calificarea în play-off şi depinde numai de jucători şi conducere să obţină rezultate cât mai bune în acest turneu. Sunt optimistă în ceea ce priveşte viitoarele jocuri din play-off, indiferent de adversar.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite