Târgu-Mureş:Portret-Patricia Şamşudean a dus pasiunea pentru Drogba la o carieră în arbitraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patricia Şamşudean
Patricia Şamşudean

Mureşeanca iubeşte sportul, a făcit modelling, e fanul numărul 1 al lui Didier Drogba şi ma arbitrat la tuşă peste 250 de meciuri de fotbal. Patricia este o tânără ieşită din comun, care impresionează prin ataşamentul faţă de propriile pasiuni.

Fire sportivă, ea a practicat voleiul, la şcoală. „Am practicat voleiul când eram la şcoala generală, dar mie fotbalul îmi plăcea de mică. Mă uitam la băieţi cum se jucau în spatele blocului şi la meciurile de fotbal ale echipei naţionale, cu vecinii. Îmi amintesc cum claxonau maşinile când România înscria”, povesteşte Patricia.

Deoarece fizicul o ajuta şi îşi dorea să obţină o oarecare independenţă financiară, la 15 ani s-a apucat de modelling. „Eram cea mai tânără dintre fete, eram elevă în clasa a 9-a. Am participat ca hostess la Gala Ţiriac Auto, şi la mai multe evenimente de acest gen. Am făcut asta mai mult ca să îmi ocup timpul liber, nu ca să fiu apreciată. Şi în plus, era şi o mândrie pentru mine când părinţii vedeau că îmi câştig propriii mei bani. Nu am renunţat la modelling nici azi. Fiind studentă în Timişoara, particip la prezentări de modă acolo”, afirmă tânăra.

Cu Drogba de un deceniu

Mureşeanca îl admiră foarte mult pe Didier Drogba, atacantul lui Chelsea, încă de când acesta evolua în ligile inferioare din Franţa. „Eram răcită şi mă uitam la televizor. M-am oprit asupra unui meci de-al formaţiei Le Mans, din divizia a doua, unde juca un anume Didier Drogba. Mi-a plăcut determinarea lui şi fair-play-ul. I-am urmărit cariera şi am ajuns să fiu un mare fan al ivorianului”, declară fata. Ea apreciază faptul că atacantul e implicat în acţiuni caritabile în ţara sa şi că deşi s-a apucat de fotbal relativ târziu, a devenit un nume de legendă al fotbalului mondial.

Visează la ecusonul FIFA


În 2005, tânăra a văzut un afiş legat de cursuri de arbitraj şi în 2006 a arbitrat primul meci. Coincidenţă sau nu, Drogba a fost prezent chiar şi atunci. „Primul meu meci a fost unul de juniori, la Luduş. Una din echipe purta echipamentul lui Chelsea, iar unul din atacanţi, care era de culoare, purta tricoul lui Drogba. A fost o coincidenţă foarte plăcută”, spune Patricia. De atunci, fotbalul a intrat definitiv în viaţa fetei şi a început să ocupe primul loc în sistemul de valori al acesteia. „Am arbitrat peste 250 de meciuri în ligile inferioare şi oricând am un meci, devine cel mai important eveniment al zilei pentru mine. Visez ca într-o zi să port ecusonul FIFA pe piept, dar sunt la început şi e mult de muncă. Cert e că deşi tocurile mă fac să mă simt feminină, crampoanele mă fac să simt că trăiesc”, declară Patricia Şamşudean.

Profil

Născută
13 iulie 1989, la Târgu-Mureş

Educaţie
Colegiul Economic Transilvania

Activitate
Studentă, arbitru de tuşă, model

Stare civilă
Necăsătorită

Ce-i place

“Îmi plac copiii şi îmi place să văr cupluri de bătrâni ţinându-se de mână. Îmi plac deopotrivă zilele senine, dar şi cele ploioase. Îmi plac suporterii, indiferent de echipa pe care o susţin. Ca un paradox, îmi plac atât Poli Timişoara, cât şi UTA”, spune Patricia.

Ce nu-i place
“Nu suport oamenii parşivi, lipsiţi de caracter şi de onoare şi nu îmi place minciuna. În general, evit tot ceea ce ţine de minusurile unui caracter. Nu îmi place frigul, sunt genul de persoană care se simte bine când e cald”, afirmă tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Ai vreun arbitru preferat de afară, un model în carieră?
P.Ş.: Nu pot spune că am un arbitru preferat, deoarece e foarte dificil pentru mine, ca asistent, să îmi dau seama cât de bun este un arbitru asistent, urmărind meciuri televizate. E foarte importantă colaborarea cu centralul, limbajul trupului, deciziile într-un timp extrem de scurt, iar acest lucru reiese mai greu la televizor.

Cum te tratează jucătorii în timpul meciurilor?
P.Ş.: Majoritatea sunt foarte amabili, cumsecade, nu am probleme. Nu am avut niciodată incidente, nici cu jucătorii, nici cu spectatorii.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite