Târgu-Mureş:Portret-Ovidiu Ţifui crede în încălzirea ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Ţifui
Ovidiu Ţifui

Mureşeanul dotează de 9 ani locuinţele cu sisteme de încălzire 100% ecologice, bazate pe energie naturală, regenerabilă. Construcţiile îl pasionează de mic pe Ovidiu Ţifui, care urmărea cu entuziasm cum se construiau blocurile înainte de 1989.

„De mic îmi doream să lucrez în construcţii şi urmăream din balcon cum se ridicau blocurile în vremea lui Ceauşescu. Chiar dacă familia mea şi-ar fi dorit să ajung economist sau medic, până la urmă am ales o altă cale”, spune tânărul. În lipsa unor şanse pe măsura ambiţiilor sale în ţară, băiatul şi-a întrerupt studiile universitare în 2001 pentru a lucra în Austria. Acolo, el a devenit o parte din corporaţia Oekotherm, una dintre cele mai mari companii de sisteme de încălzire bazate pe energii naturale, regenerabile, din lume. Întors în ţară în 2003 pentru a-şi continua studiile, Ovidiu şi-a înfiinţat propria firmă, independentă financiar de cea austriacă şi şi-a îndeplinit astfel visul de a face în viaţă ceea ce îi place şi în care crede cu adevărat.
Crede în încălzirea eco
„Este extrem de important să protejăm natura pentru că de ceva timp avem de-a face cu tot felul de calamităţi care vor influenţa negativ stilul nostru de viaţă. Mă pasionează acest lucru pentru că pe întreg globul pământesc există atâta energie încât am putea acoperi de 3 ori necesarul omenirii, fără a folosi combustibili fosili. Deci protejând mediul. De aceea creez sisteme de încălzire pe bază de pompe de căldură, sisteme de preparare a apei calde menajeră cu panouri solare, sisteme de încălzire în pardoeseală, sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură şi sisteme de răcire pasivă 100% ecologice, cu un consum foarte redus de energie şi fără impact asupra mediului”, spune Ovidiu. Până în prezent, societatea sa, ECO-Instal, a dotat peste 200 de locuinţe din ţară şi străinătate cu astfel de sisteme, fără a avea parte de clienţi nemulţumiţi. Mai ales pentru că investiţiile se amortizează în scurt timp şi pentru că instalarea unei pompe de căldură poate asigura o economie de 75% faţă de un sistem de încălzire pe gaze.
Producţie internă
Deoarece crede în potenţialul românesc de producţie a utilajelor necesare pentru dotarea caselor cu sisteme ecologice de încălzire, mureşeanul îşi propune să creeze un centru pentru studierea şi producţie a acestora. „Îmi propun să ridic un centru de cercetare în acest domeniu în România, inclusiv o mică fabrică pentru producţia acestor sisteme. Ştiu că putem obţine produse mult mai bune decât cele austriece, fără a mai fi nevoie astfel să le importăm în ţară pe ale lor”, declară Ovidiu Ţifui.

Profil

Născut
24 mai 1982, Reghin

Educaţie
Universitate Tehnică din cluj

Activitate
Inginer diplomat în construcţii de instalaţii

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Îmi place tehnica şi să concep casele clienţilor mei din punct de vedere energetic. Apreciez competenţa oamenilor cu care lucrez şi corectitudinea lor. Îmi plac ieşirile în natură, baschetul şi înotul. În plus, sunt un biciclist şi motociclist înfocat”, spune Ovidiu.

Ce nu-i place
„Nu suport ipocrizia, minciuna  şi incompetenţa unor colaboratori care promit marea cu sarea şi nu se ţin niciodată de cuvânt. Ei amintesc lucruri pe care nu le-au făcut niciodată, dar pretind că le-ar putea face oricând”, e de părere tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi se part clienţii români, comparativ cu cei din Austria?
O.Ţ.: Pot spune că există o diferenţă mare de încredere din partea celor două părţi. Românii trebuie să înţeleagă că acum 30 de ani instalaţiile reprezentau 10% din valoarea unei investiţii imobiliare, iar azi, pentru a asigura confortul fiecărei persoane e nevoie de o investiţie de 30- 35% din valoarea locuinţei.

Care e cea mai mare bucurie în activitatea ta?

O.Ţ.: Cea mai mare bucurie o reprezintă clienţii pe care îi văd mulţumiţi de instalaţiile realizate . Bucuria vine şi din încrederea acordată de ei în munca mea.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite