Târgu-Mureş: Portret / Olimpiu Sabău Pop iniţiază studenţii în tainele Dreptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpiu Sabău Pop a trecut de la meseria de avocat la cea de jurist, tocmai pentru a-şi putea desfăşura şi activitatea didactică. Momentan tânărul conduce Cercul studenţesc de Drept „Bona Fide”, din cadrul Universităţii „Petru Maior”.

Olimpiu Sabău Pop şi-a dorit de mic să împartă dreptatea. Model îi era chiar tatăl său, care a fost judecător, iar în prezent este avocat. La început însă, părinţii l-au sfătuit să urmeze alt drum în carieră. „Tata mi-a recomandat să merg la Univeristatea de Medicină şi a fost un pic dezamăgit când i-am spus că vreau să urmez Dreptul, dar până la urmă a acceptat ideea”, spune Olimpiu Sabău Pop.

Notar public la ţară

După absolvirea facultăţii, mureşeanul a continuat atât pe partea teoretică cât şi pe cea practică a Dreptului. „După absolvirea facultăţii în 2003 am devenit cadru didactic la Universitatea „Petru Maior”. Aici continui cu partea teoretică a Dreptului, în sensul că particip la conferinţe de specialitate sau scriu lucrări în domeniu. Pe partea practică am început cu o carieră în avocatură, iar din 2009 am trecut la notariat, pentru a putea să îmi continui şi cariera didactică”, mărturiseşte Olimpiu Sabău Pop.

Mureşeanul a fost repartizat ca şi notar public în comuna Râciu. „Ce e interesant la ţară e faptul că oamenii de acolo m-au primit în comunitate şi mă salută când mă văd pe stradă. La ţară notarul e văzut încă printre oamenii de vază a satului. Acolo lucrurile sunt mai ordonate din punct de vedere moral decât la oraş”, spune Olimpiu Sabău Pop.

Mureşeanul se simte însă cel mai bine în mijlocul studenţilor, fiind asistent universitar doctor la Universitatea „Petru Maior”. „Am avut până acum circa 3000 de studenţi la seminarii. E foarte frumos, imi place mult să muncesc cu ei. E mai placut să lucrez cu studenţii decât la cabinetul notarial. Mă simt ca un frate mai mare pentru ei, de care şi ascultă”, mărturiseşte asistentul universitar.

Cercul de Drept

Dorind să vină în sprijinul studenţilor, Olimpius Sabău Pop a pus bazele unui Cerc de Drept. „Când eram student la Cluj am simţit că facultatea nu organiza foarte multe activităţi pentru studenţi, iar când am ajuns să lucrez la universitatea mureşeană am decis să schimb lucrul acesta. Aşa că în 2006 am înfinţat Cercul  studenţesc de Drept „Bona Fide”, mărturiseşte asistentul universitar.

În cadrul Cercului de Drept, studenţii se întâlnesc, schimbă păreri şi se cunosc mai bine. „Am organizat simulări de procese juridice, conferinţe, unde se dezbat teme juridice de actualitate, se prezintă articole, au loc workshop-uri, care îi ajută pe studenţi în pregătirea profesională”, spune Olimpiu Sabău Pop.

Potrivit acestuia, aproximativ 20% dintre studenţii care frecventează acest cerc s-au angajat în domeniu chiar din timpul facultăţii, iar o treime au obţinut burse în străinătate.

Întrebări şi răspunsuri:

Când v-aţi început activitatea publicistică şi ce planuri aveţi în continuare?
Mi-am început activitatea publicistică în 2003 cu diverse articole apărute în publicaţii de specialitate. În prezent am două lucrări publicate, iar a treia e trimisă la editură şi va fi lansată în luna noiembrie. Tema lucrării este „Corupţia şi mijloacele juridice de combatere a fenomenului”.

Ce planuri de viitor aveţi în domeniul didactic?
În septembrie voi pleca în Franţa pentru o săptămâna printr-o bursă de pregătire profesională, delegat fiind de Uniunea Naţionala a Notarilor din România. Mai apoi voi pleca la un stagiu de predare la o universitate din Spania prin programul de studii Erasmus.

Ce-i place:

Îmi place ordinea, organizarea şi lucrurile civilizate, care nouă ne lipsesc în viaţa socială. Apreciez seriozitatea şi mă ghidez pe principiul că lumea nu e a celor care pot ci a celor care vor. Imi place lectura, pescuitul şi vânătoarea. Îmi place să vizitez locuri noi.

Ce nu-i place:
Nu-mi place lipsa de seriozitate, de pregătire profesională. Nu-mi place că nu li se cere părerea celor care chiar se pricepîn anumite domenii. Mă deranjează că tinerii nu au şansa unei competiţii reale atât între ei ca generaţie, cât şi faţă de membrii altor generaţii.

Profil:
Data naşterii : 09.10. 1980,  la Târgu-Mureş
Studii: Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Drept
Universitatea de Vest, Timişoara, doctorat în Drept
Profesie: notar public, asistent universitar doctor
Stare civilă: necăsătorit
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite