Târgu-Mureş:Portret-Mircea Turdean redă realitatea prin fotografiile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul este pasionat de fotografie şi se simte în largul lui atunci când ţine aparatul foto în mână.

Fotografia naşte pasiuni în rândul tot mai multor mureşeni, iar Mircea este unul dintre ei. Chiar dacă nu s-a născut cu aparatul în mână, tânărul a ajuns să considere fotografiile o parte din viaţa lui. „Am intrat în contact cu fotografia în primul an de facultate, când un coleg de-al meu îşi cumpărase un aparat digital. A fost prima dată când am pus mâna pe unul şi chiar dacă nu pot spune că a fost dragoste la prima vedere, am decis să mă apuc şi eu de fotografie. La scurt timp după aceea, mi-am cumpărat şi eu primul aparat şi de atunci am început să pozez în special natura şi cadre din oraş. Nu aveam o perspectivă foarte clară a lucrurilor pe care vroiam să le fotografiez, aşadar pozam orice. Cert e că fiind o fire mai retrasă, nu mi-a plăcut să pozez oameni”, spune băiatul. Mircea a început cursurile Foto Clubului din Târgu-Mureş, unde a avut posibilitatea de a intra în contact cu alţi tineri cu care împărţea acelaşi hobby. În plus, participarea la cursuri l-a ajutat să îşi creeze o viziune mai clară asupra artei fotografice. „Mi-a plăcut foarte mult colectivul. Eu nu cunoşteam prea mulţi fotografi, iar când am avut ocazia de a intra în contact cu alţi băieţi sau fete pasionaţi de asta, am avut ocazia de a mă informa şi de a mă dezvolta ca fotograf. Am efectuat multe cursuri practice, participam la fotowalk-uri, a fost o experienţă foarte frumoasă”, recunoaşte Mircea.

Fotograf la nunţi

Anul trecut, mureşeanul a început să fotografieze nunţi, participând la 10 până în prezent. Îi place faptul că pozele surprind realitatea nefardată. „Am fost abordat la o petrecere unde făceam poze, de un DJ care se ocupa de sonorizări la nunţi şi astfel am ajuns să fac poze de acest gen. Nu pot spune că e stresant, dar după aproape două mii de poze într-o zi, pot spune că mă simt obosit. Dar e o muncă plăcută. Sunt momente stresante şi momente liniştite, iar acest lucru poate să se reflecte în fotografii”, afirmă Mircea.

Viitorul lui e legat de radio şi fotografie

Lucrând şi în radio încă de acum câţiva ani, Mircea se declară pasionat de acest domeniu, în egală măsură cu fotografia. Îşi doreşte ca orice-ar face în viitor, să nu părăsească nici fotografia şi nici radio-ul. „Mi-ar plăcea foarte mult să fac fotojurnalism. Dacă cineva m-ar chema să fac asta, în secunda doi aş accepta. Adevărul e că majoritatea fotografiilor premiate reflectă oamenii aflaţi în situaţii limită sau în zone de conflict. Mie nu îmi plac fotografiile modificate, care nu reflectă realitatea pură”, declară Mircea Turdean.

Profil
Născut

3 decembrie 1984, la Târgu-Mureş

Activitate
Realizator de programe radio, fotograf amator

Educaţie
Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureş

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place

„Îmi place muzica, în special rock şi indie. Îmi place că sunt mulţi oameni pasionaţi de fotografie în Târgu-Mureş, ai cu cine să ieşi, să povesteşti, să mai înveţi lucruri noi.  Îmi plac oamenii de aici pentru că sunt mai civilazţi decât în alte locuri”.

Ce nu-i place

„Nu-mi place transportul în comun, autobuzele circulă prea rar. Nu-mi place frigul, aş vrea să se mute oraşul ăsta undeva unde e mai cald. Mă deranjează că nu prea sunt foarte multe perspective în ceea ce priveşte locurile de muncă în Târgu-Mureş”.

Întrebări şi răspunsuri
Ai vreun fotograf preferat?


M.T.: Sincer, eu văd zilnic foarte multe fotografii şi nu pot spune că mă gândesc la autori. Nu le reţin numele. Am, însă, o fotografie preferată, care e foarte cunoscută şi a fost premiată la multe concursuri de fotografie. Este cu un călugăr tibetan care şi-a dat foc şi se spune că nu s-a mişcat deloc în timpul incidentului. Poza reflectă exact dramatismul situaţiei, este absolut formidabilă.

Câţi bani, cu aproximaţie, ai investit până acum în aparatura fotografică?

M.T.: Am investit destul de mult, am schimbat şi sistemele. Până de curând foloseam Nikon, apoi am trecut pe Canon. Pot spune că investiţia se ridică la vreo 2.000 de euro, dar nu s-a simţit, pentru că nu am cheltuit brusc aceşti bani, ci de-a lungul timpului.


Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite