Târgu-Mureş:Portret-Melania Ferencz e expertă în alimentaţia sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanca ştie exact ce şi când trebuie să mâncăm pentru a nu ne îngrăşa şi pentru a trece mai bine peste stresul cotidian.

Trăim vremuri în care grijile au pus stăpânire pe noi. Timpul e din ce în ce mai scurt, agitaţia şi stresul sunt la ordinea zilei, iar aceste lucruri ne fac să uităm de propria persoană. Alimentaţia e extrem de importantă pentru noi, dar o neglijăm, fără să ne dăm seama că sănătatea noastră e în pericol. Melania este expertă în alimentaţie şi înţelege cel mai bine importanţa unei alimentaţii sănătoase. „Felul în care mâncăm şi alimentele consumate reflectă atitudinea noastră, a tuturor, faţă de noi înşine. Cu alte cuvinte, dacă avem grijă să mâncăm sănătos, să respectăm un orar normal al meselor şi să nu abuzăm de mâncare, vom ajunge să avem o  stare de bineţe generalizată, care se va reflecta în felul nostru de a fi”, spune tânăra.

Probleme cu kilogramele în plus

Când era mai mică, Melania era obeză. Nu se fereşte să recunoască asta, deoarece consideră că a fost o etapă a vieţii ei. „Nu mi-e jenă să mă gândesc la trecut. Nu sunt nici genul care odată ce a trecut peste o fază a vieţii, aruncă fotografiile vechi pentru a uita. Eram o fetiţă foarte drăguţă, dar plinuţă. În casa mea exista principiul „papă tot din farfurie”, cum era peste tot, numai că fizicul meu nu avea un metabolism care să permită arderea în timp util a grăsimilor. Am crescut, m-am dezvoltat armonios din punct de vedere fizic, iar apoi am început să studiez nutriţia, deoarece îmi doream să arăt bine şi să mă simt bine în pielea mea”, afirmă Melania. După ce a absolvit Liceul de Chimie, fata s-a înscris la cursurile de nutriţie ale unei facultăţi din Praga, pe care le-a urmat la distanţă. Muncea în timp ce învăţa, pentru a-şi putea plăti cursurile, înţelegând astfel cât de greu este să aibă grijă de corpul ei îmtr-un moment în care ritmul vieţii e unul alert. „Mâncam în grabă şi mâncam prostii. Nu aveam timp de mine, practic. Dar după ce am terminat cursul respectiv, m-am dedicat 100% nutriţiei şi am ajuns uşor uşor la fizicul mult visat. Acum, ofer sfaturi apropiaţilor mei care vor să slăbească fără să renunţe la mâncat”, spune mureşeanca.

Alimentaţia sănătoasă i-a schimbat viaţa

Avea 21 de ani când a început să mănânce numai alimente proaspete, naturale. Nu a renunţat la carne, deoarece ştie cât de importante sunt proteinele, dar a renunţat să mai prăjească alimentele. „Mă simt altfel, ca om, de când mănânc sănătos. Cinci mese scurte pe zi, la ore stabilite din timp, un orar alimentar de la care nu mă abat de câţiva ani, deja. Sunt mult mai uşoară, mult mai energică şi simt că pot trăi încă 50 de ani de-acum încolo”, declară mureşeanca.


Să ne ferim de grăsimi

Chiar dacă ne este la îndemână să mâncăm de la fast food-uri, acest lucru poate avea efecte dăunătoare asupra fizicului nostru. „Mâncărurile prăjite, chiar dacă pot părea mai gustoase, afectează pe termen lung corpul uman. Dacă am mânca numai cartofi prăjiţi şi fripturi în fiecare zi, am ajunge în două luni să nu mai fim în stare să ne mişcăm. Ne-am pierde condiţia fizică şi organele interne, în special ficatul şi inima, ar fi aproape de colaps”, mărturiseşte Melania Ferencz.

Profil
Născută

21 mai 1980, la Târgu-Mureş

Educaţie
Liceul de Chimie Târgu-Mureş

Activitate
Contabilă, nutriţionistă

Stare civilă
Căsătorită

Ce-i place
„Îmi plac zilele însorite, sunt o persoană influenţară pozitiv de soare şi căldură. Îmi place muzica, în special pop şi rock şi mă simt foarte bine atunci când văd că perechi de blugi cumpărate în urmă cu 5-6 ani încă îmi mai vin, fără probleme”, spune tânăra.

Ce nu-i place

„Nu suport lenea şi lipsa de ambiţie. Cred că oamenii au puterea de a-şi îndeplini visele, dar trebuie să lupte pentru asta. Nu îmi plac persoanele care renunţă prea uşor la propriile idealuri”, recunoaşte Melania.

Întrebări şi răspunsuri

Ce putem face pentru a nu ne îngrăşa?


M.F.: Mesele trebuie programate. E mai bine să mâncăm des şi puţin, decât mai rar şi consistent. Trebuie să permitem organismului să primească mâncarea şi să o folosească, să o transforme în energie. Ne obosim singuri fizicul dacă mâncăm foarte mult deodată. Acesta e cel mai important sfat pe care îl pot oferi.

Câte kilograme ai?


M.F.: Am 52 de kilograme. La 1,67, înălţimea mea, pot spune că am o greutate optimă, pe care mi-o menţin de vreo şapte ani deja. Faptul că mănânc la ore prestabilite şi mi-am obişnuit corpul cu acest lucru m-a ajutat să nu slăbesc prea tare, dar nici să nu mă îngraş.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite