Târgu-Mureş: Portret/ Mathe Sandor, mureşeanul care antrenează campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii antrenaţi de Mathe Sandor au opţinut performanţe notabile la taekwondo, iar acum se pregătesc pentru Campionatul Naţional de la Bistriţa.

Mathe Sandor s-a îndrăgostit de artele marţiale când avea 16 ani, dar pe vremea comunismului, acest sport era interzis. Tentaţia a fost însă prea mare, aşa că atunci când a aflat că un instructor ţine cursuri de kung fu n-a mai stat pe gânduri şi s-a înscris.

„M-m dus, mi-a plăcut şi am urmat cursurile timp de trei ani. După Revoluţia însă am descoperit taekwondo, un nou stil de arte marţiale care apăruse atunci şi în Târgu-Mureş şi m-am dedicat în întregime acestuia”, spune Mathe Sandor. Mureşeanul a învăţat tehnica taekwondo-ului de la mai mulţi instructori locali, specializaţi în străinătate, iar după un an de practică a obţinut gradul 1 dan.

Munca de instructor

După ce a practicat taekwondo timp de cinci ani, Mathe Sandor a simţit că a acumulat destulă experienţă încăt să poată transmite mai departe tainele acestui sport, aşa că a început munca de instructor. „Acum doi ani am decis să-mi înfinţez  propriul club, CS Tornado Taekwondo Mureş, în parteneriat cu instructorul Mihai Chiorean din dorinţa de a promova sportul în rândul copiilor de grădiniţă şi al elevilor de şcoală generală. În scurt timp au început să apară şi primii cursanţi, iar acum numărul lor a ajuns la 60 de copii, cu vârste între 4  şi 22 de ani”, spune instructorul.

Printre cei care învaţă taekwondo alături de Mathe Sandor se numără şi fiul acestuia de 11 ani. „Mă bucur că îmi calcă pe urme şi că îi place sportul acesta. Acum deţine centura roşie, dar vrea să ajungă la gradul de 1 dan, cât am şi eu şi chiar să mă întreacă”, spune mândru instructorul.

Performanţe deosebite

Mathe Sandor a obţinut performanţe deosebite cu toţi copiii pe care îi antrenează. „Anul trecut am început să participăm la competiţii naţionale şi am ajuns deja pe locul V la Cupa României, iar anul acesta am organizat prima ediţie a Cupei Tordano, unde am obţinut locul II pe echipe şi locul I la cadeţi. În total am acumulat 21 de medalii, dintre care patru de aur, cinci de argint şi 12 de bronz. Acum ne pregătim pentru Campionatul Naţional de copii şi cadeţi ce se va desfăşura la Bistriţa în perioada 11-13 iunie, unde vom participa cu 24 de sportivi”, spune instructorul.

Mathe Sandor ştie că orice reecunoaştere a muncii depuse înseamnă foarte mult, mai ales pentru un copii, de accea încearcă le oferă o pregătire intensă. „Cea mai mare satisfacţie o am atunci când îi văd pe podium. Mi-aş dori ca toţi să ajungă cel puţin în Lotul Naţional de taekwondo şi sunt convins că se va întâmpla aşa, pentru că antrenez copii talentaţi, capabili de performanţă”, mărturisteşte instructorul.

Întrebări şi răspunsuri:

Nu este taekwondo un sport prea violent pentru copii?
Chiar dacă este un sport full contact, la taekwondo sportivul este cel mai bine protejat, pentru că are un costum special format dintr-o vestă anti şoc, cască, tibiere, protecţie pentru antebraţ, mănuşi şi metatarsiene pe picioare.

Cum îl ajută pe un copil parcticarea acestor arte marţiale?
Artele marţiale îi învaţă pe copii respectul faţă de adversar, dar îi învaţă şi să fie perseverenţi în obţinerea victoriei. Taekwondo le formează caracterul şi corpul, mai ales dacă îl practică de la grădiniţă.

Ce-i place:
Îmi plac oamenij drepţi, care au curajul să spună adevărul în faţă. Îmi place curajul şi dăruinţa. Iubesc animalele, cresc câini de rasă, îmi place grădinăritul. Iubesc natura, viaţa şi liniştea de la ţară. Îmi place să-mi petrec sfârşitul de săptămână alături de prieteni la casa de vacanţă. Îmi place să gătesc, iar cel mai bine îmi iasă gulaşul. Îmi place muzica rock.

Nu-i place:
Nu-mi place minciuna, oamenii cu două feţe şi care se laudă mereu. Nu-mi place să fac curat în casă. Nu-mi place să merg cu autobuzul, dar nu-mi place nici aglomeraţia din oraş. Sunt nemulţumit că în oraş nu sunt locuri de parcare suficiente.

Profil:

Data naşetrii: 05 iulie 1971 la Târgu-Mureş
Studii: Şcoala profesională, profil conducător-mecanic auto
Profesie: instructor de taekwondo, conducător auto
Stare civilă: căsătorit, un copil
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite