Târgu-Mureş: Portret/ Marius Mocian e „doctor” în computere şi în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 25 de ani ai săi Marius Mocian are deja propria afacere în domeniul IT, iar de curând a pus bazele unei organizaţii dedicate tinerilor antreprenori mureşeni. Acum elaborează proiecte pentru atragerea investitorilor străini în judeţul Mureş.

Marius Mocian şi-a dorit din adolescenţă să fie propriul său şef, iar din anul II de facultate şi-a creat propria firmă în domeniul IT. „Am o personalitate puternică şi nu prea îmi place să fiu condus de alţii. De aceea am preferat să-mi iau destinul în propriile mâini şi mi-am creat propria firmă. Dacă la început era doar un hobby, eu fiind pasionat de mic de calculatoare, cu timpul firma a crecut, acum se numeşte „Doctor Computer” şi a ajuns să aibă birouri atât în Târgu-Mureş cât şi în Cluj Napoca, urmând să ne extindem şi la nivel naţional”, spune Marius Mocian.

Potrivit acestuia, orice antreprenor trebuie să pună pasiune în ceea ce face, dacă vrea ca rezultatul să fie unul pozitiv. „Dacă până acum aveam un asociat, de curând am preluat eu singur frâiele afacerii. Îmi doresc să aduc un investitor şi să o dezvolt şi mai mult. Dacă pui pasiune, automat te implici, vrei să faci firma să crească, să implementezi cât mai multe metode noi de management. Dar ideea e să fie totul ca un joc relaxant, efectiv să vii zâmbind la serviciu”, mărturiseşte mureşeanul.

Oportunităţi pentru antreprenori

Intrând în mediul de afaceri mureşean de la o vârstă destrul de fragedă, Marius Mocian a simţit de multe ori nevoia de a primi sfaturi de la cei mai experimentaţi. Văzând că şi alţi tineri antreprenori sunt în aceaşi situaţie, tănărul a decis să se alături celor care doreau deschiderea şi la Târgu-Mureş a unei filiale a organizaţiei Junior Chamber International (JCI).

Această organizaţie are filiale în peste 100 de ţări din lume şi în 12 oraşe din România. La Târgu-Mureş am început să organizăm întâlniri între oameni de afaceri, la care au patricipat sute de antreprenori de succes în domenii precum IT, Distribuţie, Comerţ, Resurse Umane, Online”, spune Marius Mocian.

Potrivit acestuia în Târgu-Mureş apar tot mai mulţi tineri care îşi încep propria afacere şi o fac tot mai bine. „Până acum tinerii antreprenori erau anonimi. Acum reuşim să creem o comunitate a acestora. Putem cere sfaturi de la cei mai experimentaţi, iar prin intermediul lor putem cunoaşte alţi oameni de afaceri, deci avem mai multe oportunităţi de a realiza un parteneriat, sau de a găsi investitori pentru diferite proiecte”, spune Marius Mocian.

Unul dintre proiectele la care lucrează în cadrul JCI vizează crearea unui ghid al judeţului Mureş pentru promovarea acestuia în afara ţării. „Ghidul are ca scop atragerea investitorilor străini, de accea le oferim acestora date despre aportunităţile economice pe care le are judeţul nostru”, mărturiseşte Marius Mocian.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îi sfătuieşti pe cei care vor să-şi înceapă poropria afacere?

Cei care vor să-şi creez propria firmă au nevoie în primul rând de un plan bun de afaceri. Sa stii exact de câti bani ai nevoie, pentru că sunt oameni dispuşi să te finanţeze, dar trebuie să ştii şi cât să ceri si pentru ce. Din păcate sunt puţini cei care te încurajează să faci ceva. Dar fiecare ar trebui lăsat să încerce, pentru că din greşeli se învaţă.

Ce ai schimba la mediul de afaceri din România?

Din punct de vedere al fiscalităţii mi-aş dori taxe mai mici, dar mai degrabă mi-aş dori ca totul să fie predictibil, adică taxele să nu se schimbe tot la şase luni. Mi-aş dori să nu mai existe atâtea zvonuri pe piaţa financiară, care blochează economia pentru că mulţi îşi opresc investiţiile pentru că nu ştiu cum va fi ziua de mâine.

Ce-i place:

"Îmi place să merg pe munte cu prietenii, în special în locurile fără semnal la mobil. Apreciez oamenii sinceri, care îndrăznesc să viseze,  şi cei care cred în ceea ce fac şi pun pasiune. Îmi place să cunosc oameni noi. Îmi place să gătesc, să citesc cărţi autobiografice şi de dezvoltare personală. Îmi place să conduc maşina".

Nu-i place:

"Nu-mi place să mă uit la televizor. Nu-mi plac oamenii care n-au încredere în ei, care te critică mereu fără motiv. Detest minciuna şi nu îmi plac oamenii care se complac în situaţia în care sunt şi nu încearcă să schimbe ceva. Nu suport manele. Nu-mi plac oamenii falşi".

Profil:

Data naşterii: 26 aprilie 1985 la Târgu-Mureş
Studii: Universitatea „Petru Maior” , Facultatea de Inginerie, specializarea TCM
Profesie: inginer
Stare civilă: necăsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite